Desi anticipat, momentul in care Martin Scorsese a primit prima "statuie" a emotionat asistenta.
Oscaruri linistite anul acesta, nimic nu a rasturnat asteptarile si anticiparile publicului. Dar, desi anticipat si asteptat, momentul in care Martin Scorsese a luat, in sfarsit, Oscarul pentru Cel mai bun regizor, a fost unul dintre cele mai emotionante ale serii.
„Puteti sa mai verificati o data plicul?”, a fost intrebarea lui Scorsese de cum s-a suit pe scena. De cinci ori ar fi putut castiga pana acum premiul pentru Cel mai bun regizor, a fost sa fie abia anul acesta. Publicul l-a ovationat in picioare, rasplatind rabdarea de aproape 25 de ani a regizorului - atatia au trecut de la prima nominalizare pentru „Taurul furios”. Iar premiul i-a fost oferit de nu mai putin de trei alti uriasi regizori, trioul Coppola-Lucas-Spielberg. Si ca bucuria sa fie completa, la cateva minute dupa statueta lui Scorsese, „The Departed” a primit si premiul pentru Cel mai bun film, insumand astfel cele mai multe statuete, patru.
Faptul ca Helen Mirren a castigat titlul de Cea mai buna actrita nu a surprins pe nimeni fiindca, de cand a aparut filmul in care actrita o portretizeaza pe Elizabeta a II-a a Angliei, rade toate premiile puse la bataie. Iar dupa Globul de Aur si premiul Screen Actors Guild, Oscarul era o urmare fireasca.
In discursul sau, Mirren i-a multumit reginei, „fara de care nu as fi fost aici”, admirand faptul ca, „vreme de peste 50 de ani, Elizabeth Windsor si-a pastrat demnitatea, simtul datoriei si coafura”.
Regina insasi nu a ramas insensibila la succesele pe care actrita le-a obtinut din pricina ei. Palatul Buckingham a anuntat luni ca monarhul ar putea accepta sa o intalneasca pe Mirren, cel mai probabil luna viitoare.
Celalalt favorit al serii, Forest Whitaker, a plecat cu premiul pentru Cel mai bun actor. Nimic surprinzator aici. Unii au protestat spunand ca performanta lui Whitaker in rolul dictatorului Idi Amin nu e mare lucru si ca atentia care i s-a acordat il nedreptateste grav pe partenerul sau de ecran, britanicul James McAvoy. Cu toate acestea, de la aparitia filmului, Whitaker a fost primit cu critici entuziaste si, ca si in cazul lui Mirren, Globul de Aur si premiul colegilor de breasla au fost numai niste pasi pe drumul spre Oscar.
Marii invinsi
Desi, clar, in fata lui Helen Mirren nu a mai avut nimeni nicio sansa, Penelope Cruz a ratat, odata cu Oscarul de anul acesta, si un record. Daca ar fi luat statueta, ar fi devenit a doua actrita, dupa Sophia Loren, care sa castige premiul academiei pentru un film jucat intr-o alta limba decat engleza.
Nici Peter O’Toole, cu tot respectul pe care suntem siguri ca membrii Academiei Americane de Film il au pentru varsta si cariera lui, nu a avut vreo sansa in fata valului de simpatie care l-a inconjurat de la inceput pe Whitaker. Cu titlul castigat in seara de 25 februarie, O’Toole ar fi devenit, in sfarsit, posesorul unui Oscar obtinut dintr-o competitie, fiindca pe cel onorific il are deja din 2003. Iar o noua ocazie pare destul de improbabila.
Unul dintre cei mai mari invinsi ai serii a fost, fara discutie, filmul lui Alejandro Gonzalez Innaritu, „Babel”. Pornit la drum cu nominalizari la categoriile cele mai importante, inclusiv pentru cel mai bun film si cel mai bun regizor, pelicula a luat acasa doar premiul pentru Cea mai buna coloana sonora.
Filmul prietenului si conationalului Guillermo del Toro a avut o soarta putin mai buna. A primit trei statuete, dar totusi nu si pe cea mai importanta. La categoria Cel mai bun film strain castigatorul a fost filmul german „Lives of Others”.
Mesaje politice
Oscar pentru Al Gore
Ca Oscarurile sa fie presarate cu mesaje sau cauze politice nu e deloc un lucru neobisnuit. Sa ne amintim anul in care Michael Moore lua premiul pentru Cel mai bun documentar sau cel in care comentariile lui John Stewart erau tintite, fara exceptie si cu orice ocazie, asupra presedintelui Bush. Cu Ellen DeGeneres ca prezentatoare, lucrurile pareau a fi mai cuminti anul acesta, daca nu ar fi aparut in scena Al Gore.
Filmul „An Inconvinient Truth” („Un adevar care deranjeaza”) a castigat statueta pentru Cel mai bun documentar. Pelicula documenteaza campania prin care Al Gore atrage atentia asupra efectelor incalzirii globale, campanie careia Gore i s-a dedicat cu pasiune si perseverenta. Desi, in timpul ceremoniei, Leonardo DiCaprio a incercat, mai in gluma, mai in serios, sa-l convinga pe Gore sa-si anunte, cu aceasta ocazie, candidatura la presedintia Statelor Unite, democratul s-a tinut tare pe pozitii.
Extravagant
Covorul rosu, ca un podium
Cand pasesc pe covorul rosu, actorii, dar mai cu seama actritele, sunt modele ce expun toalete dintre cele mai sofisticate, semnate de designeri de renume, cu accesorii pe masura. Anul acesta, barbatii au purtat, in marea majoritate, costume Armani. Cel putin cateva exceptii insa sunt notabile: Djimon Hounsou („Blood Diamond”) intr-un smoching Gucci, Al Gore intr-un smoching elegant Ralph Lauren, Forest Whitaker purtand o creatie Domenico Vacca, iar Jackie Earle Haley („Little Children”), una Hugo Boss.
Ca de fiecare data, una dintre cele mai elegante doamne ale serii a fost Cate Blanchett, care a parasit auriul pentru o rochie verde metalic marca Armani. Un Armani Prive a purtat, cu eleganta si senzualitate, si Beyonce. Corpurile lui Jodie Foster si Rachel Weisz au fost puse in valoare de Vera Wang, iar faldurile bogate ale rochiei lui Penelope Cruz vin de la Versace. Singura Balenciaga, mai rosie chiar decat covorul rosu, a fost a lui Nicole Kidman.