Scor egal pentru Boc

Edilul-şef al Clujului n-a putut îndeplini principalele promisiuni legate de trafic, dar a marcat la asfaltarea străzilor.

Patru promisiuni îndeplinite în totalitate, două parţial şi alte patru deloc. „Evenimentul zilei” vă prezintă ce angajamente a bifat şi pe care nu le-a respectat primarul Clujului, Emil Boc, în 2007. Edilul-şef are un singur regret pentru anul trecut: că nu a deschis Ghişeul Unic. În schimb, pentru 2008, an electoral, le face clujenilor 13 noi promisiuni.

Trei parkinguri, cu întârzieri Boc şi-a concentrat decalogul pentru 2007 pe domeniul rutier, incluzând aici modernizarea străzilor, construirea de parkinguri şi centuri de ocolire, noi sensuri giratorii. A promis că asfaltează 100 de străzi şi 100 de alei şi trotuare dintre blocuri. A asfaltat şi modernizat, potrivit reprezentanţilor Biroului Mass-media, 158 de străzi şi 40 de alei şi trotuare. A promis şi-a realizat ansamblul de străzi Milton Lehrer Posada, 80 de locuri de parcare din Piaţa Cipariu (în parteneriat cu Catedrala Greco-catolică), şapte noi sensuri giratorii permanente şi temporare.

„În luna iunie va fi finalizat parkingul suprateran de la primărie, în octombrie – cel din Mihai Viteazu, iar în noiembrie, cel din Mărăşti”, promitea Boc în urmă cu un an. Primul parking al oraşului, cel de pe Moţilor, a fost inaugurat pe 27 iulie, iar cel din Mihai Viteazu s-a deschis pe 7 decembrie. Pentru parkingul din Piaţa Mărăşti au fost anunţate diverse termene de dare în folosinţă, ultimul fiind luna ianuarie a acestui an.

Centurile, în aşteptare

Tot la domeniul parkinguri, în 2007 n-au început lucrările efective la niciunul din obiectivele anunţate. După ce a văzut costurile estimative pentru parkingul subteran din Piaţa Mihai Viteazu, administraţia a decis „să îngheţe” proiectul şi să folosească banii pentru a crea noi locuri de parcare supraterane, mai puţin costisitoare. Lucrările la parkingurile supraterane de pe străzile Ion Meşter (Mănăştur) şi I.C. Brătianu (centru) nu au început pentru că nu s-a prezentat nimeni la licitaţiile de execuţie, în timp ce proiectul garajului public de peste pârâul Calvaria a fost întârziat din cauza problemelor de proprietate, el primind, la sfârşitul anului trecut, avizul Comisiei de Urbanism. „În plus faţă de proiectele anunţate, primăria a început procedurile pentru un nou parking de cartier, în zona Minerva”, a precizat Diana Mărginean, de la Biroul Mass-media.

Primarul nu şi-a putut îndeplini promisiunea referitoare la finalizarea centurii ocolitoare Nord- Est (B-dul Muncii - Apahida) şi continuarea lucră rilor la centura ocolitoare Sud – Est (Vâlcele – Apahida). Execuţia la cele două centuri este blocată de o serie de probleme de proprietate, precum şi de noul proiect al autostrăzii urbane, care ar urma să se suprapună peste o parte din centura de Nord - Est.

N-a putut fi bifat nici punctul referitor la zona pietonală din centrul oraşului. Anul trecut trebuiau terminate lucrările la B-dul Eroilor şi începute cele la amenajarea Pieţei Unirii, dar termenul a fost devansat pentru primăvara lui 2008. În schimb, au fost modernizate, conform graficului, pieţele agroalimentare Flora, Hermes, Zorilor şi Mihai Viteazu.

Se lucrează la locuinţe

O altă nerealizare se referă la neînceperea lucrărilor de construcţie a noului sediu al Filarmonicii, unde sunt încă în curs procedurile de licitaţie a execuţiei. N-a fost amenajat nici Centrul de Cultură Urbană din Bastionul Croitorilor, iar proiectul de parteneriat cu Consiliul judeţean pentru modernizarea stadionului „Ion Moina” s-a dovedit un fiasco, situaţia stadionului fiind şi acum incertă. O altă promisiune neonorată este cea privind concesionarea serviciului de salubrizare menajeră.

De cealaltă parte, la promisiuni onorate se mai pot aminti continuarea lucrărilor de construcţie în cartierele Lombului, Tineretului, Borhanci şi Oser, precum şi continuarea programului de acordare a gratuităţilor la transportul în comun pentru pensionari, studenţi şi elevi. În plus, au fost deschise noi primării de cartier în Iris şi Someşeni şi s-a constituit Oficiul de turism, pentru care se amenajează acum un spaţiu. În ceea ce priveşte Ghişeul unic, procedură care ar reduce simţitor birocraţia din primărie prin posibilitatea de urmărire a stadiului documentelor depuse, această promisiune a fost reportată pentru 2008.

ANUNŢATE

Noi promisiuni, în scrisori

Clujenii vor primi acasă, începând de astăzi, scrisori în care li se expun cele 13 priorităţi ale primăriei pentru anul în curs. Acestea includ asfaltarea a 180 de străzi şi alei, finalizarea cartierului de locuinţe Oser şi a lucră rilor la zona pietonală a Bulevardului Eroilor. Pe lângă continuarea proiectelor începute în anii trecuţi, sunt amintite începerea lucrărilor la noul sediu al Filarmonicii, concesionarea serviciului de salubrizare menajeră şi rezolvarea problemei rampei de gunoi de la Pata Rât, realizarea unui centru internaţional de conferinţe. Proiectele mai cuprind realizarea unui aqua-park şi redeschiderea Băilor Someşeni, construirea a cinci parkinguri de cartier şi realizarea, împreună cu Consiliul judeţean, a zonei metropolitane.

STRATEGIE

Dezvoltare după plan

Priorităţile municipalităţii pentru anul în curs ţin cont de strategia de dezvoltare pentru 2007 – 2013, elaborată timp de doi ani şi aprobată la începutul verii trecute. Aceasta defineşte universităţile ca fiind brandul Clujului, iar priorităţile pe 2008 includ realizarea unui centru internaţional de conferinţe dedicat studenţilor şi oamenilor de afaceri. De asemenea, strategia consideră că turismul medical este unul de perspectivă în zona Clujului, lucru care a făcut ca cele 13 priorităţi să includă reabilitarea Băilor Someşeni. Un alt proiect prevăzut în strategie şi care se regăseşte între priorităţile municipalităţii pentru acest an este realizarea zonei metropolitane.