Evenimentul Zilei > Actualitate > Un nou scandal în învățământ. Elevii, solicitare de urgență după greșeala din HG
Un nou scandal în învățământ. Elevii, solicitare de urgență după greșeala din HG

Un nou scandal în învățământ. Elevii, solicitare de urgență după greșeala din HG

Consiliul Naţional al Elevilor solicită modificarea, în regim de urgenţă a hotărârii de guvern şi a ordinului ministrului Educaţiei cu privire la vacanţa din perioada 25 octombrie - 5 noiembrie, astfel încât aceste acte normative să respecte reglementările din hotărârea CNSU nr. 91/2021 şi să includă sub efectele juridice şi şcolile private.

„Ca urmare a declaraţiilor preşedintelui României, Klaus Iohannis, cu privire la impunerea unei vacanţe de două săptămâni pentru toţi elevii din România, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a propus adoptarea acestei măsuri de către Guvernul României, printr-o hotărâre care să abiliteze Ministerul Educaţiei modificarea structurii anului şcolar în acest sens. Totuşi, deşi hotărârea CNSU prevede suspendarea cursurilor pentru toate unităţile de învăţământ, inclusiv cele private, Guvernul nu a adoptat această prevedere şi, deci, nici Ministerul Educaţiei nu a făcut demersuri în acest sens”, se arată într-un comunicat CNE transmis AGERPRES.

CNE afirmă că, în cazul în care nu se modifică hotărârea de guvern şi ordinul ministrului educaţiei, „autorităţile centrale recunosc faptul că neglijează sănătatea elevilor şi profesorilor din învăţământul particular şi închid ochii la o decizie oficială a autorităţilor sanitare, generând o discriminare fără precedent. Totodată, aducem în vedere faptul că structura anului şcolar ar trebui să fie aceeaşi pentru toate şcolile, fără diferenţiere între cele de stat şi cele private”.

„Astfel de erori sunt inadmisibile”

CNE precizează că structura anului şcolar „trebui să fie aceeaşi pentru toate şcolile, fără diferenţiere între cele de stat şi cele private„.

„Din nou, suntem martorii unor măsuri fără cap şi fără coadă – vacanţă pentru toţi, dar doar pentru unii! Astfel de erori sunt inadmisibile, iar Ministerul Educaţiei are datoria de a propune de urgenţă adoptarea unei hotărâri de guvern care să o completeze pe cealaltă şi prin care să se permită suspendarea cursurilor şi pentru şcolile private”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Consiliul Naţional al Elevilor îşi exprimă îngrijorarea cu privire la neglijenţa autorităţilor în ceea ce priveşte sănătatea publică a cetăţenilor, având în vedere că elevii care studiază în unităţi de învăţământ particulare îşi vor desfăşura activitatea didactică cu prezenţă fizică în continuare, deşi toate celelalte şcoli de stat vor fi în vacanţă timp de două săptămâni. Această atitudine iresponsabilă denotă, din nou, o lipsă de coerenţă în măsuri şi o lipsă de viziune instituţională, care generează o vădită discriminare pentru sistemul de învăţământ privat, se mai arată în comunicat.

Ministerul Educației nu poate corecta greșeala

Reglementarea nu poate fi corectată nici de Ministerul Educației, care stabilește structura anului școlar, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.

„Conform art. 8.1 din decizia CNSU, se suspendă prezența fizică din școlile și grădinițele private. Se suspendă prezența fizică înseamnă că școlile private pot organiza sau vacanță, sau cursuri online. Din păcate, art 8.1, nu a fost preluat în Hotărârea de Guvern, motiv pentru care s-a instituit această confuzie. Ministerul Educației a avut datoria și a reglementat vacanța în unitățile de stat”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi 24.

Ministrul a precizat că are cunoștințe că în anumite școli private, elevilor li s-a comunicat că vor trebui să se prezinte la cursurile față în față. Aceasta, deși, susține Sorin Cîmpeanu, nu este normal din cauza contextului epidemiologic, când autoritățile au impus o serie de restricții.

„Am inteles că sunt școli private care și-au anunțat elevii că pot veni la școală mâine (luni, 25 octombrie – n. red.). Nu este normal”, a mai spus ministrul.