Evenimentul Zilei > Social > Școala în al doilea an de pandemie, o bombă cu explozie întârziată. Ministrul Educației nu știe ce conține formularul pe proprie răspundere pentru elevi
Școala în al doilea an de pandemie, o bombă cu explozie întârziată. Ministrul Educației nu știe ce conține formularul pe proprie răspundere pentru elevi

Școala în al doilea an de pandemie, o bombă cu explozie întârziată. Ministrul Educației nu știe ce conține formularul pe proprie răspundere pentru elevi

Școala a început ca o mare nebuloasă. Copiilor care merg la şcoală le-au fost impuse reguli dure privind măștile și distanţarea socială, iar părinții sunt puși în fața unei alegeri imposibile: să completeze pe proprie răspundere un formular pentru vaccinare al cărui conținut este în ceață. Interpelat în direct în arena EVZ Play, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a admis că nu știe exact ce conține declarația respectivă.

Legat de debutul noului an școlar în plină pandemie și în așteptarea valului 4, demnitarul a a admis, în emisiunea moderată de Robert Turcescu, faptul că autoritățile nu au pus la punct toate demersurile pentru accesul în școli al elevilor. Una dintre măsurile anunțate de oficiali este vaccinarea la cerere pe baza unui formular care va fi completa de părinți pentru elevii de peste 12 ani.

„Am fost de la bun început pentru revenirea la normalitate. Din normalitate face parte și debutul noului an școlar. Eu am fost cu ideea formularului pentru vaccinare. Nu aveați cum să-l vedeți (n.r. – formularul pe proprie răspundere al elevilor) pentru că se află la juriștii noștri. Formularul va fi validat de juriști, lucrăm și la condițiile pentru protecția datelor personale. După ce va fi gata vi-l vom transmite.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a admis că a pledat mereu pentru vaccinare ca singură modalitate de oprire a răspândirii virusului, însă legat de această declarație pe proprie răspundere are unele rezerve. „A fost o asumare. Asumarea mea are limite și ține de competențe epidemiologice”, a precizat demnitarul legat de recomandarea pe care a făcut-o vaccinării și de eficiența unor pastile anti-Covid, printr-o intervenție în direct în emisiunea EVZ Play.

Chestionat de jurnalistul Dan Andronic dacă, din moment ce formularul e un act medical, care trebuie să conțină un avertisment pentru anumite riscuri, este de acord cu formularea actuală (o formulare nefericită, în opinia lui Andronic), care îndepărtează oamenii de la vaccinare, ministrul a declarat: „Dacă aș fi știut că acesta e subiectul intervenției, aș fi adus pe cineva cu competențe. Acum pe loc nu pot să vă ofer un răspuns”.

Cîmpeanu: Vom face tot posibilul să păstrăm deschise școlile

Sorin Cîmpeanu a declarat că va face tot posibilul să păstreze deschise școlile deoarece încă nu sunt întrunite condițiile pentru ca învățământul online să fie unul de calitate în România.

Dan Andronic a comentat că rezervele ministrului Educației sunt justificate. „Avem de-a face cu o partajare încă neclară. E un conflict politic, dacă s-ar pronunța ar vui ziarele. Ministrul evită lucrul ăsta”.

Versiunea integrală a emisiunii poate fi urmărită aici:

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: