Evenimentul Zilei > International > Sclavie pe plantaţiile de cacao. Scandal mondial cu marile companii de ciocolată
Sclavie pe plantaţiile de cacao. Scandal mondial cu marile companii de ciocolată

Sclavie pe plantaţiile de cacao. Scandal mondial cu marile companii de ciocolată

Scandal mondial cu marile companii de ciocolată, acuzate că au practicat o formă de sclavie pe plantaţiile de cacao.

Sclavie pe plantaţiile de cacao. Scandal mondial cu marile companii de ciocolată. În prim-plan apar 8 copii, care au acuză că au fost exploataţi pe plantațiile din Coasta de Fildeș.

Ei au dat în judecată unele dintre cele mai mari companii de ciocolată din lume. Marile companii sunt acuzate că au ajutat și au instigat la supunerea ilegală a mii de copii din fermele de cacao.

Acele ferme făceau parte din lanțurile lor de aprovizionare. Astfel, nume mari ale industriei, precum Nestlé, Mars, Hershey, Cargill, Olam, Barry Callebaut și Mondelez sunt implicate în procesul intentat la Washington DC.

Sclavie pe plantaţiile de cacao

Acuzarea e reprezentată de International Rights Advocates (IRA), o asociație pentru drepturile omului. Avocaţii IRA vor să obţină dreptate pentru cei 8 foști copii sclavi. Micuţii erau forțați să lucreze fără plată pe plantațiile de cacao din țara vest-africană.

Reclamanții sunt originari din Mali și în prezent sunt adolescenți. Grupul solicită despăgubiri pentru munca forțată și pentru suferința emoțională suferită.

De asemenea, cei 8 vor compensații suplimentare pentru supraveghere neglijentă și îmbogățirea nedreaptă a producătorilor de ciocolată.

Demersul lor reprezintă o premieră. Este pentru prima dată când o acțiune de acest fel a fost formulată împotriva industriei de cacao într-un tribunal american.

În această speţă s-a implicat şi Organizația Internațională a Muncii, dar și UNICEF. Documentele instanței susțin că experiența reclamanților cu privire la sclavie este similară cu  aceea a altor mii de minori.

Sclavie în marile companii de ciocolată?

Sursa citată aminteşte că plantațiile din Coasta de Fildeș produc aproximativ 45% din oferta globală de cacao. Producția de cacao în Africa de Vest a fost mult timp legată de abuzurile împotriva drepturilor omului.

Toate acestea au legătură cu sărăcia, salariile mici și exploatarea minorilor prin muncă. Copiii sunt obligați să muncească în condiții ilegale şi departe de familii.

Una dintre acuzații vizează faptul că inculpații „au profitat cu bună știință” de munca ilegală a copiilor. Reclamanți susţin că au fost recrutați în Mali prin înșelăciune.

Ulterior, ei au fost traficați peste graniță, iar beneficiarii au fost reprezentanţii fermelor de cacao din Coasta de Fildeș. Acolo au muncit câțiva ani fără plată, fără documente și fără să aibă idee unde se aflau. Despre întoarcerea la familiile lor nici nu mai putea fi vorba.

Un copil de 11 ani, sclav pe plantaţia de cacao

Unul dintre copii avea 11 ani când a fost abordat de un localnic din orașul său natal. Omul i-a promis că va lucra pe Coasta de Fildeș pentru 25.000 franci CFA (34 lire sterline) pe lună. În cele din urmă, băiatul a lucrat doi ani fără a fi plătit vreodată. Viaţa lui a fost în pericol când aplica pesticide și erbicide fără echipament de protecție.

Alți reclamanți nu primeau mâncare suficientă şi lucrau mai mult decât este legal. Din cauză că nu primeau echipament adecvat, copiii erau înțepați de insecte și aveau răni adânci.

Marile companii au respins acuzaţiile cu privire la plantațiile de cacao şi au susținut că politica lor interzice complet sclavia.

Granzii resping acuzaţiile de sclavie

„Nu avem toleranță pentru munca copiilor în producția de cacao. Copiii aparțin școlii. Ei merită condiții de viață sigure și acces la o nutriție bună” a afirmat un reprezentant al companiei Cargill.

Nestlé a spus că procesul „nu avansează obiectivul comun de a pune capăt muncii copiilor în industria de cacao”. Un oficial al companiei a mai spus că „munca copiilor este inacceptabilă și merge împotriva a tot ceea ce susținem”.

Iată ce a spus purtătorul de cuvânt al companiei Mars: „Nu comentăm niciun posibil litigiu în curs.” La rândul lor, Barry Callebaut și Olam au negat acuzațiile și au afirmat că au o toleranță zero pentru munca forțată sau sclavie.

theguardian.com fao.org