Umilită inimaginabil la locul de muncă. O tânără farmacistă din Iași a ajuns să fie internată la Psihiatrie

O tânăra, angajată la o farmacie din Iaşi, a ajuns la să fie internată la Socola din cauza terorii de la locul de muncă, informează 7est.ro, care a realizat un interviu cu tânăra în cauză şi a cercetat probele pe care ea le-a depus la dosar în procesul intentat fostei patroane.

Patroana farmaciei o supunea la umilinţe, i-a fixat un target de vânzări imposibil de atins, apoi i-a dat doar o treime din salariu, fără nicio explicaţie. Tânăra a căzut în depresie, s-a internat, a luat tratament, iar acum cere în instanţă 80.000 de lei drept daune morale. Este unul dintre rarele procese din Iaşi în care un angajat acuză regimul umilitor de la serviciu, scrie 7est.ro. Pentru a o proteja, jurnaliştii nu îi devăluie identitatea tinerei, ci doar detaliile revoltătoare ale cazului.

Tânăra de 30 de ani a încheiat un contract de muncă pe 10 octombrie 2011, patroanele fiind Cornelia şi Luciana Buliga. Abia absolvise Facultatea de Farmacie, dar primul lucru pe care l-a avut de făcut la farmacia Terapia a fost să spele pe jos. Medicamentele interzise, la liber „Mă urmărea non-stop şi îmi reproşa că fugăresc clienţii din farmacie, era veşnic nemulţumită. Mă obliga să vând la liber medicamentele interzise, cele care se dau numai pe reţetă, ca să-mi fac planul. Presiunea targetului era un calvar, nu mai ştiai ce să faci ca să se adune banii în casa de marcat. Crease un regim de teroare, la fiecare 30 de minute mă întreba câţi bani am mai făcut”, a povestit fata.

„Îmi adresa cuvinte insultătoare cu voce tare, mă denigra chiar şi de faţă cu clienţii. Amândouă îmi puneau pumnul în gură, dacă încercam să le aduc ceva la cunoştinţă mă întrerupeau: <Despre ce vorbim, măi, fată! Nu eşti pricepută deloc?>”. Teroarea banilor “Nu instalau camere de supraveghere, spuneau că nu-şi permit, iar gestiunea mea era în pericol. Uşa de la intrare era deschisă, iar eu mă duceam mereul la depozitul din spate să aduc medicamente, ori spălam în baie şi aveam tot timpul angoasa că cineva poate fugi cu banii”, aceasta era marea sa spaimă. „Stresul continuu mă făcea să plâng mereu, iar dacă numai dacă le vedeam că apar în farmacie începeam să tremur şi mi se încleşta gura. Doctorii care m-au consultat mi-au spus apoi că făceam atacuri de panică”, mărturiseşte Mihaela. A clacat psihic

Fragilul ei echilibru psihic s-a rupt complet când patroanele i-au tăiat salariu, de la 1.625 lei, la 500 de lei. A ajuns la spital cu stare avansată de depresie. Medicii i-au recomandat un mediu socio-familial psihoprotectiv cu evitarea suprasolicitărilor. De nouă ori i-a fost schimbat tratamentul, pentru că tânăra nu reuşea să-şi revină. După luni de zile de tratamente, în cele din urmă tânăra a demisionat. Încetul cu încetul şi-a revenit, iar acum lucrează tot într-o farmacie, unde este tratată mult mai bine. Viaţa a revenit la normal, dar Mihaela e hotărâtă să lupte în instanţă pentru recuperarea salariilor restante, cerând şi daune morale.

„Victimele nu trebuie să ezite”

Psihologii spun că în cazul unei hărţuiri, posibila victimă nu trebuie să se lase intimidată. ”Recomandarea este foarte clară. Nu trebuie să cazi pradă acestor acţiuni de intimidare. În aceste situaţii trebuie pusă mâna pe lege. Persoana în cauză trebuie să aibă curaj şi să nu ezite. Astfel de situaţii sunt destul de frecvente când vorbim de patroni. O expertiză de specialitate poate ajuta în cadrul unui proces ”, spune medicul psiholog Tudor Rotaru, pentru 7est.ro.