Holzindustrie Schweighofer i-a trimis o scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, în care se plânge de modificarea Codului Silvic privind limitarea la 30% a achiziţiei de masă lemnoasă şi îi cere opinia acestuia, Biroul Permanent stabilind trimiterea scrisorii la Comisia juridică.
În scrisoarea semnată de Gerald Schweighofer, CEO al Holzindustrie Schweighofer, se arată că acest grup a început să investească în România în 2002 "cu mare plăcere, într-un mediu atractiv pentru investitorii internaţionali din industria de prelucrare a lemnului", iar investiţiile sale se ridică la 778 milioane euro, care au produs o cifră de afaceri anuală de 510 milioane euro în 2013, estimarea pentru 2015 fiind de 700 milioane euro şi are peste 3000 de angajaţi români.
Firma austriacă se referă la modificarea Codului Silvic, arătând că prin prevederea de la articolul 60 "se încearcă limitarea liberei concurenţe pe piaţă prin introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masă lemnoasă disponibil în Pădurile Naţionale".
"Acest articol sus menţionat cuprinde o componentă a ajutorului de stat şi încalcă principiile fundamentale prevăzute în Tratatul de funcţionare a UE. Acest articol încalcă, de asemenea, legile UE privind concurenţa. Articolul 60 va avea un impact negativ asupra tratatului bilateral de investiţii dintre Austria şi România, dat fiind că Austria este ţara noastră de origine şi, astfel, România ar putea fi adusă în faţa Centrului internaţional de Soluţionare a disputelor privind investiţiile de la Wasgington", se arată în scrisoarea citată de Mediafax.
"Prejudiciul potenţial total în urma închiderii unităţilor noastre de producţie ar fi, pentru bugetul de stat al României, de mai mult de 150 milioane de euro pe an. Adoptarea acestui articol ne-ar putea obliga să concediem angajaţii, un scenariu care nu ar fi de dorit nici pentru România, ca o ţintă potenţială a investiţiilor străine directe, nici pentru investitorii străini direcţi din acest domeniu", se adaugă în scrisoare.
Firma austriacă solicită opinia preşedintelui Camerei Deputaţilor în acestă privinţă, însă Valeriu Zgonea a precizat, în şedinţa Biroului Permanent de miercuri, că nu are nicio competenţă în acestă problemă, iar conducerea Camerei a decis să trimită scrisoarea Comisiei juridice pentru un punct de vedere.