Schimbări mari la Interne. Pleacă Bogdan Despescu, Raed Arafat e încă în cărți

Schimbări mari la Interne. Pleacă Bogdan Despescu, Raed Arafat e încă în cărți

Schimbări mari la Interne. Pleacă Bogdan Despescu, Raed Araft e încă în cărți. Schimbări importante în conducerea centrală a ministerului Afacerilor Interne (MAI)

Schimbări importante în conducerea centrală a ministerului Afacerilor Interne (MAI). Se vor petrece în zilele următoare.

Schimbări mari la Interne. Pleacă Despescu

Vor fi înlocuiți cei patru secretari de stat ai instituției în frunte cu celebrul chestor general de poliție, Bogdan Despescu, cunoscut ca „numărul 2 în MAI”, conform unor surse interne.

Se pare că Raed Arafat, ocupant al uneia dintre pozițiile de secretar de stat la Interne, ar putea rămâne în funcție, potrivit unor oficiali din minister.

Ne puteți urmări și pe Google News

Discuțiile asupra noilor numiri de secretari de stat la ministerul de Interne se poartă de mai mult timp în coaliția de guvernare. Deși ministerul Afacerilor Interne, alături de ministerul Apărării Naționale și de  ministerul de Externe au un specific aparte în peisajul guvernamental, funcțiile de secretari de stat atribuite celor trei instituții au constituit mereu tentații pentru partidele aflate la putere.

Dacian Cioloș avansează o femeie ca secretar de stat la Interne

Ministerul de Interne este condus în prezent de liberalul Lucian Bode. În timpul negocierilor politice dintre PNL, USR-PLUS și UDMR pentru funcțiile guvernamentale, liderii progresiști au cerut o poziție de secretar de stat în MAI, revenită PLUS condus de Dacian Cioloș.

Fostul premier  a ales pentru această funcție o femeie, potrivit surselor politice. Restul pozițiilor de secretar de stat din Interne au revenit PNL.

În zilele următoare liberalii vor decide persoanele nominalizate, în ședința Biroului Politic Național, constituit din președinții organizațiilor județene ale partidului și din liderii centrali ai PNL.

Practica „împuternicirilor”, aflată în vârful pixului nr. 2 din MAI, dispare

Chestorul general de poliție Bogdan Despescu este cel despre care colegii lui din minister ne-au spus că a condus practic instituția, până la venirea liberalului Bode ca ministru.

În ce fel? Prin controlul asupra șefilor care conduc direcții și departamente de profil din MAI cărora le-a prelungit mandatele de conducere prin metoda „împuternicire”.

Schimbări mari la Ministerul de Interne. Ce făcea Despescu

Chiar dacă le expirase mandatul de șef, nu se organiza concurs ci li se prelungea mandatul printr-un document semnat de Despescu.

Chestorul a fost numit secretar de stat în noiembrie 2019, imediat după instalarea guvernului Orban. Anterior numirii, a condus Poliția Română din poziția de adjunct.

Șeful PSD Marcel Ciolacu, susținător al prietenului lui din Buzău

Bogdan Despescu este prieten vechi cu șeful social-democraților, Marcel Ciolacu, după cum se vorbește de mulți ani în PSD. Amândoi sunt din Buzău. Din funcție mai mică, în funcție mai mare, prietenul lui Ciolacu ajunge rapid în anul  2015, șef al Poliției Române.

Prima decizie de numire în fruntea Poliției Române i-a fost semnată de ministrul de Interne al guvernului Cioloș, generalul Petre Tobă.

Premierul PSD Mihai Tudose a fost demis de Dragnea prin cazul Despescu

Chestorul general Despescu a fost, în anul 2018,  și protagonist important al telenovelei politice a guvernării PSD din timpul mandatului de premier al lui Mihai Tudose. A fost folosit ca pretext de fostul ministru de Interne Carmen Dan, favorita lui Liviu Dragnea, în lupta cu premierul Tudose.

În final, Dragnea și Carmen Dan au câștigat, Mihai Tudose a fost forțat să-și dea demisia din fruntea guvernului, iar Bogdan Despescu a fost înlocuit din șefia Poliției Române. Nu a plecat departe. A rămas adjunct. De unde a fost avansat în 2019, secretar de stat în MAI.

Bode schimbă tot: de la șefii DIPI și ai Poliției Române până la șefi de post

Încă de la preluarea funcției de ministru, Lucian Bode și-a anunțat subalternii că va scoate foarte repede la concurs toate funcțiile de conducere din instituție. De sus până jos. Și din București până în orașe și comune.

De la șefii DIPI, serviciul secret al Internelor, DOS, similar ca atribuții cu primul, DGA, direcția generală anticorupție, șefii Poliției Române, ai Poliției Capitalei, ai tuturor inspectoratelor județene de poliție, etc, până la șefii de post.

Concursurile au demarat deja, începând cu nivelele ierarhice mai mici. Intențiile ministrului nu au fost primite însă cu entuziasm de toate structurile. Au generat tensiuni între ofițerii superiori cu mize mari. Cazul care se derulează zilele acestea în care a fost implicat comisarul Radu Gavriș, adjunctul Poliției Capitalei, este un exemplu în acest sens.