Evenimentul Zilei > Social > Schimbări majore de la 1 iulie. Intră în vigoare OUG privind contribuția personală pentru spitalizarea în sistemul medical privat
Schimbări majore de la 1 iulie. Intră în vigoare OUG privind contribuția personală pentru spitalizarea în sistemul medical privat

Schimbări majore de la 1 iulie. Intră în vigoare OUG privind contribuția personală pentru spitalizarea în sistemul medical privat

Premierul Florin Cîțu a anunțat, joi, la finalul ședinței de Guvern, că a fost adoptată ordonanța de urgență privind contribuția personală pentru spitalizare în sistemul medical privat.

Această ordonanță a stârnit dezbateri aprinse, însă premierul Cîțu a spus că nu va scădea calitatea actului medical în sistemul public.

„Nu are cum să scadă calitatea actului medical în sănătate, în sistemul public, acolo avem mult de muncă şi o să-l creştem în perioada următoare prin reformele pe care le facem împreună la Ministerul Sănătăţii”, a declarat Florin Cîţu, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

La rândul său, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adrian Gheorghe, a explicat că Ordonanța care prevede contribuția personală pentru spitalizare continuă pacienți acuți în sistemul privat intră în vigoare de la 1 iulie.

„Vorbim de contribuție personală, și nu coplată. Contribuția personală reprezintă diferența între tariful decontat de asigurările de sănătate și tariful perceput de furnizorul privat pentru același caz. Și în acest moment o persoană asigurată în sistemul de stat se poate trata la privat, dacă privatul e în contract cu CNAS. Ce nu este posibil azi, dar această măsură va face posibil: în primul rând, ca furnizorul privat să perceapă sume în plus față de ce decontează CNAS.

Asta nu înseamnă că nu se percep pe căi legale alte sume, într-un fel jutificat, pentru că tarfiele decontate din fond nu acoperă costurile reale. Acum există o zonă gri privind cum se percep aceste sume în mod legal.

Cu adevărat nou măsura aduce transparență, foarte multă transparență. Există un deviz estimativ care are un format standard, pe care furnizorul trebuie să îl ofere oricărui pacient înainte de prestarea serviciului, detaliat pe categorii de cheltuieli, astfel încât asiguratul va avea o imagine completă înainte de a lua decizia. Devizul va fi valabil 5 zile lucrătoare”, a explicat șeful CNAS, Adrian Gheorghe.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.