Reforma pensiilor speciale a stârnit ample controverse în societate, dar ministrul Muncii, Marius Budăi, a amânat rezolvarea aceste probleme mai bine de un an. Acum, potrivit unor surse guvernamentale, proiectul privind reforma acestui tip de pensie ar fi fost finalizat.
Marius Budăi a dat asigurări că legea va respecta prevederile constituționale, dar și condiționalitățile impuse prin PNRR. Noile reglementări vor aduce modificări pentru mai multe categorii de pensionari, printre care: magistrații, diplomații, funcționarii parlamentari, personal aeronautic civil, personalul auxiliar din instanțe angajații Curții de Conturi, militarii și polițiștii.
Care vor fi principalele prevederi la reforma pensiilor speciale
Se are în vedere ca nicio pensie specială să nu mai poată depăși media veniturilor din 12 luni consecutive de activitate, astfel că pensiile în plată ale magistraților se vor recalcula după principiul enunțat.
Baza de calcul se reduce de la 80% la 65% din media veniturilor nete din 12 luni consecutive de activitate, cu excepția magistraților, potrivit deciziilor CCR. De asemenea, crește vechimea în specialitate la minimum 15 ani, iar pentru justiție la minimum 25 de ani, fără perioade asimilate. Crește și vârsta de pensionare la 65 de ani pentru magistrați.
În conformitate cu prevederile PNRR se vor reduce cheltuielile totale cu pensiile și indemnizațiile de serviciu, potrivit știripesurse.ro.
Marius Budăi, despre pensiile speciale
Într-un interviu acordat recent, ministrul Muncii Marius Budăi a menționat câteva aspecte ce vor fi luate în calcul pentru reforma pensiilor speciale și că au fost purtate pe toată perioada acestui an discuții cu Banca Mondială și cu Comisia Europeană, iar îndemnul celei din urmă a fost să nu se grăbească
„Termenul de 31 decembrie nu reprezintă un termen care să pună în pericol implementarea PNRR din contră, a fost sugestia loc să discutăm și suntem în legătură cu ei zilnic.
Avem prevederile clare așa cum au fost trecute PNRR în frunte cu aceste pensii, că nu vor mai fi cazuri în care pensiile să depășească venitul aflat în activitate. Aceste lucruri le-am prins în proiect și l-am trimis la Consiliul Suprem al magistraturii așa cum este normal pentru că este garantul justiției în României”