Aceștia au fost inspirați de ceea ce se întâmplă în orașe ca Sibiu, Oradea și Cluj-Napoca. Oamenii au în vedere proiectele prea mărunte ca să intre în strategia administrației locale, care, de fapt, contează cel mai mult pentru ei, scrie Stirileprotv.

Astfel, banii din taxe și impozite sunt cheltuiți și pentru o bancă în parc, o cișmea în centru sau un bec pe o alee. Sunt alese doar proiectele care strâng cele mai multe voturi.

Spre exemplu, treptele din centrul oraşului Făgăraş, ce duc spre un complex comercial, pe lângă faptul că arata jalnic, sunt şi periculoase.

Localnic: „De ani de zile e aşa aici. Nu ştiu cine se ocupa de nu rezolva.”

Un localnic din Făgăraş a înscris treptele pe platforma on-line pentru analiză, au primit numeroase voturi, iar Primăria a fost nevoită să le repare.

Gheorghe Sucaciu, primar Făgăraș: „Nu trebuie să fie transformate în cine ştie ce extraordinar. Să fie reparate aşa încât cetăţenii să poată urca în siguranţă. Investiția nu este mare, 20.000 de lei.”

O alee de la marginea Făgăraşului era până de curând plină de gunoi. Un cetăţean a cerut reparea ei, iar proiectul a strâns sute de voturi şi – în scurt timp – a fost finalizat. În zonă, alte cinci idei vor fi realizate cu bani strânşi din taxe şi impozite.

Grațiela Bălan, reprezentant primăria Făgăraș: “Cetăţenii au propus proiecte micuţe, dar cu impact pentru ei. Vă dau un exemplu: au fost propuse proiecte pentru montarea unor ţâşnitori în centrul oraşului.”

Primăriile sunt cele care decid câţi bani din buget vor aloca proiectelor propuse de cetăţeni, iar sistemul se numeşte bugetare participativa.

Te-ar putea interesa și: