Candidatii respinsi la proba practica a examinarii pentru obtinerea permisului auto nu vor mai fi nevoiti sa sustina din nou proba teoretica, potrivit unui act normativ publicat vineri in Monitorul Oficial. Practic, asta inseamna ca, daca vor trece cu succes de proba teoretica, aceste persoane vor putea sustine proba practica de mai multe ori, daca o pica. In prezent, pentru a obtine permisul, cei care sunt respinsi la proba practica trebuie sa dea din nou ambele probe.
Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 97/2015 pentru modificarea si completarea Ordinului MAI nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 639 din 21 august si va intra in vigoare in data de 5 octombrie.
Ce spune actul normativ
Din acest act normativ reiese ca persoanele care sunt admise la proba teoretica a examinarii pentru obtinerea permisului auto vor putea sa sustina proba practica de mai multe ori, in cazul in care o pica. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, candidatii vor trebui sa plateasca taxa de examinare si sa faca cel putin sase ore suplimentare de pregatire practica, se arată într-un articol pe avocatnet.ro
"Candidatii declarati «respins» la proba practica pot fi programati pentru sustinerea unei noi probe dupa o perioada de cel putin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare si prezentarea dovezii care atesta efectuarea a cel putin sase ore suplimentare de pregatire practica intr-o scoala de conducatori auto autorizata", prevede ordinul.
In momentul de fata, daca sunt respinse la proba practica, persoanele care vor sa obtina permisul auto trebuie sa treaca din nou de proba teoretica.
Mai multe încercări
Astfel, candidatii admisi la proba teoretica vor avea la dispozitie un an de la data absolvirii cursului de pregatire teoretica si practica pentru a trece de proba practica, chiar si din mai multe incercari.
Referitor la persoanele care pica proba teoretica, noul act normativ dispune ca acestea vor putea sustine o noua examinare dupa cel putin 15 zile de la respingere, dupa achitarea unei taxe.
"In cazul depasirii termenului de un an de la data absolvirii cursului de pregatire teoretica si practica, examinarea pentru obtinerea permisului de conducere este conditionata de efectuarea unui nou curs de pregatire", mai scrie in Ordinul MAI nr. 97/2015.
Atentie! Candidatii care nu se prezinta la proba practica vor putea sa ceara programarea pentru o noua proba oricand in perioada de valabilitate a cursului de pregatire teoretica si practica.
Cele doua probe se sustin in zile diferite mai arată sursa citata.
Examinarea pentru obtinerea permisului auto se desfasoara, conform Ordinului MAI nr. 268/2010, prin sustinerea succesiva a probei teoretice si a celei practice, in zile diferite.
"Probele teoretice pentru mai multe categorii pot fi sustinute in aceeasi zi, exceptand situatia in care obtinerea unei categorii este conditionata de detinerea prealabila a unei alte categorii", este precizat in document. Totusi, atunci cand este vorba de examinarea pentru mai multe categorii, probele practice pot fi sustinute doar in zile diferite.
In ceea ce priveste proba practica, aceasta se poate sustine, dupa caz, pe traseu si/sau in poligon, dupa cum urmeaza:
- pentru vehiculele din categoria AM: in poligon;
- pentru vehiculele din categoriile A1, A2 si A: in poligon si pe traseu;
- pentru vehiculele din categoriile B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb si Tv: pe traseu.
In cazul categoriilor A1, A2 si A, proba practica se sustine intai in poligon si apoi pe traseu, in aceeasi zi. Iar incepand cu data de 5 octombrie, candidatii promovati la proba practica in poligon care nu se prezinta in aceeasi zi la proba pe traseu vor fi programati pentru o noua proba practica.
Atentie! Noile reguli se vor aplica celor care vor sustine examenul auto incepand cu data de 5 octombrie 2015. Pana atunci vor ramane valabile actualele prevederi.