Schimbare majoră la fondurile europene. Primarii și șefii de CJ vor avea mai multă putere

Schimbare majoră la fondurile europene. Primarii și șefii de CJ vor avea mai multă putere

Fondurile europene pentru dezvoltarea comunităților locale, derulate prin Programul Operațional Regional, vor fi gestionate la nivelul fiecăreia dintre cele opt regiuni de Dezvoltare, conform unui proiect de OUG inițiat de Ministerul Fondurilor Europene.

 

UPDATE: Într-o declarație pentru Evenimentul Zilei, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat că va fi destul de dificial ca președinții de Consilii Județene și primarii care formează CDR-urile să controleze Autoritățile de Management ce vor funcționa la nivelul ADR-urilor, dacă se va face descentralizarea. Potrivit spuselor sale, la nivelul Comisiei Europene sunt mecanisme de reglare și control care asigură un grad foarte ridicat de independență directorilor autorităților de management. Pe de altă parte, urmează ca Ministerul să identifice și să propună o formulă de numire a acestor directori, astfel încât să reducă la minim influența pe care o vor avea președinții de consilii județene și primarii asupra lor.

Ministrul a mai precizat că este foarte important să se asigure o stabilitate pe funcție a celor care conduc ADR-urile și Autoritățile de management de la nivelul lor, deoarece acest lucru va asigura un grad mai mare de absorbție a fondurilor europene.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Programul Operațional Regional a fost de succes pentru că structurile de conducere de la nivelul ADR-urilor nu au fost schimbate, așa cum s-a întâmplat la nivel central, iar lucru a asigurat o continuitate și activitate”, a declarat Marcel Boloș.

 

Ministerul Lucrărilor Publice Dezvoltării și Administrației va pierde calitatea de gestionar al Programului Operațional Regional – POR – prin care sunt finanțate, din fonduri europene, investițiile derulate de primării și consilii județene. Acest lucru este prevăzut în Ordonanța pe care dorește s-o promoveze ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Potrivit documentului, cele opt Agenții de Dezvoltare Regională (ADR) care, în prezent, îndeplinesc rolul de organism intermediar între Ministerul Dezvoltării – gestionarul POR și autoritățile locale, vor căpăta puteri sporite și vor fi transformate în Autorități de Management, coordonate de Ministerul Fondurilor Europene.

Crește influența baronilor locali

O asemenea măsură ar putea duce la creșterea influenței baronilor locali – președinți de consilii județene și primari ai principalelor orașe – în gestionarea fondurilor europene și promovarea discreționară a anumitor proiecte.

Conform legii, județele României sunt grupate în opt regiuni de dezvoltare, iar la nivelul fiecăreia funcționează câte un ADR – organism care se ocupă de repartizarea fondurilor europene. Numirea și eliberarea din funcție a directorilor ADR-urilor este decisă de un organism intitulat Consiliu pentru Dezvoltare Regională, din care fac parte președinții de consilii județene, primarii municipiilor reședință de județ, reprezentanți ai orașelor și comunelor.

Or, în situația în care un partid politic deține majoritatea primăriilor și consiliilor județene în cadrul unei regiuni de dezvoltare va putea decide și cine va primi mai mulți bani europeni.

Pe de altă parte, la acest moment, ADR-urile sunt organizate ca ONG-uri, fapt ce nu le permite să îndeplinească funcția de autoritate de management. Drept urmare, Guvernul va trebui să le stabilească atribuțiile de așa natură încât să le transforme în ordonatori de credite ceea ce le-ar permite să acorde finanțări. Pentru aceasta este necesară modificarea Legii nr.500/2002 privind finanțele publice.

Cum se împarte plăcinta banilor europeni

Ordonanța reglementează și modul de gestiune a programelor operaționale, prin proiectul de Regulament Comun, în cadrul Politicii de Coeziune. Astfel, Ministerul Fondurilor Europene va îndeplini funcția de Autoritate de Management pentru următoarele programe operaționale/naționale 2021-2027: Programul Operațional Dezvoltare Durabilă, Programul Operațional Creştere Inteligentă şi Digitalizare, Programul Naţional de Sănătate, Programul Operațional Capital Uman, Programul Operațional Incluziune sociala si Dezvoltare Teritorială Integrată, Programul Operațional Asistenţă Tehnică, Programele de cooperare teritorială.

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor va îndeplini funcția de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Transport.

La nivel regional, Agențiile de Dezvoltare Regională (ADR), actuale Organisme Intermediare pentru Programul Operațional Regional 2014-2020, vor îndeplini funcția de autoritate de management pentru programele operaționale regionale 2021-2027, în coordonarea Ministerului Fondurilor Europene.