Schimbare majoră în fotbalul românesc. Cum se va desfășura următorul sezon de Liga 1

Schimbare majoră în fotbalul românesc. Cum se va desfășura următorul sezon de Liga 1 Răzvan Burleanu. Sursa: Arhiva EVZ

Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal a modificat, duminică, regula U21, cluburile din Liga I fiind obligate în ediţia 2021-2022 să introducă în teren doar un singur jucător sub 21 de ani şi nu doi ca până în prezent, a anunţat preşedintele Răzvan Burleanu într-o conferinţă de presă.

În locul celui de-al doilea jucător U21, cluburile vor fi obligate să investească în propriile centre de copii şi juniori.

''Regula U21 şi-a propus şi îşi propune în continuare să reprezinte un instrument care să contribuie la creşterea investiţiilor la nivel de copii şi juniori ale cluburilor din Liga I. El nu este un obiectiv în sine.

Azi s-au luat în considerare toate argumentele din partea cluburilor din Liga I şi am luat decizia de a înlocui cel de-al doilea jucător U21 cu câteva măsuri care îşi propun să contribuie la creşterea investiţiilor în propriile academii. Astfel se introduce un plafon financiar minim de investiţii în următorii trei ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Minimum 5% din veniturile unui club de Liga I trebuie să se regăsească în propria academie începând cu anul 2022, minimum 6,5% începând cu 2023 şi minimum 7,5% începând cu 2024. A doua măsură este să creştem punctajul pe clasificarea academiilor pentru obţinerea licenţei de Liga I. Astfel se păstrează refuzarea licenţei de Liga I dacă nu se îndeplineşte baremul de 60 de puncte pe sistemul de clasificare al academiilor. Se introduce o amendă de 100.000 de lei dacă nu se îndeplineşte baremul de 75 de puncte.

Menţionez că toate fondurile colectate din aceste amenzi vor fi distribuite în mod egal tuturor cluburilor participante în Liga Elitelor U19 şi U17, cu excepţia celor amendate. A treia măsură este introducerea unei transparenţei financiare la nivelul academiilor.

Astfel începând cu 2022 toate cluburile vor trebui să îşi auditeze şi să îşi publice cheltuielile înregistrate cu propriile academii. Precizez că FRF decontează azi 15.000 lei pentru auditul financiar pentru fiecare club din Liga I.

Concluzionând, neîndeplinirea uneia dintre aceste trei măsuri va conduce la refuzarea licenţei de Liga I. Prin deciziile luate azi la nivelul Comitetului Executiv ne dorim să încurajăm investiţiile cluburilor în zona de copii şi juniori. Argumentele cluburilor au fost că sunt prea mulţi doi jucători U21 în teren şi ca au nevoie de timp pentru investiţiile în academiile de juniori", a spus Burleanu.

Întrebat ce părere are despre faptul că patronul FCSB, Gigi Becali, intenţionează să dea în judecată FRF dacă va fi obligat să investească în academia de copii şi juniori, Burleanu a răspuns:

"Ne vom apăra şi vom câştiga cum am făcut-o şi în alte ocazii. Federaţia este foarte fermă atunci când vine vorba despre investiţii în copii şi juniori şi toţi ar trebui să susţinem acest lucru. Ne dorim să fim la turneele finale cu echipele naţionale, dar dacă nu vom investi la nivel de academii şi nu vom reuşi să promovăm un număr cât mai mare de jucători români în campionatele puternice din Europa, atunci prezenţa la un turneu final va ţine doar de noroc sau de inspiraţia unui antrenor de moment".

Preşedintele FRF a explicat că în următoarele zile va fi stabilit lotul de 22 de jucători pentru participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

"Chiar dacă după 57 de ani reuşim să revenim la Jocurile Olimpice, din păcate nu toţi jucătorii care au contribuit la această performanţă vor putea fi prezenţi. Au fost diferite discuţii şi întâlniri cu toate cluburile din ţară şi din străinătate, dar, din păcate, nu vom putea să îi avem pe toţi la Tokyo. Peste două zile ne-am propus să anunţăm lotul final şi sper că jucătorii care vor face parte din acest lot de 22 de jucători să conştientizeze această oportunitate fantastică de a reprezenta România la Jocurile Olimpice. Sper ca la final ei să ne facă mândri pe toţi cu un parcurs cât mai lung în această vară. Obiectivul rămâne acela de a depăşi performanţa anterioară, cea de acum 57 de ani", a explicat Burleanu.