Evenimentul Zilei > Actualitate > Schimbare importantă în viața fondatorului Wikileaks. Ce a decis din închisoare Julian Assange
Schimbare importantă în viața fondatorului Wikileaks. Ce a decis din închisoare Julian Assange

Schimbare importantă în viața fondatorului Wikileaks. Ce a decis din închisoare Julian Assange

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a primit permisiunea de a se căsători în închisoare cu partenera sa, Stella Moris. El se află în închisoarea Belmarsh din Londra din 2019, după ce Statele Unite au adoptat măsuri legale pentru extrădarea lui. Data nunții nu a fost însă stabilită.

Assange și partenera sa au doi copii împreună, despre care ea spune că au fost concepuți în perioada în care Assange locuia în ambasada Ecuadorului la Londra.

Închisoarea a transmis că cererea lui Assange a fost „evaluată în felul obișnuit de către guvernatorul penitenciarului”.

„Sper să nu mai existe interferențe cu căsătoria noastră”, a spus Moris. Până să fie aprobată căsătoria, Assange și Moris spuneau că îl vor da în judecată pe ministrul de externe britanic și pe guvernatorul închisorii, pe ambii acuzându-i că i-au împiedicat să se căsătorească în spatele gratiilor.

Deținuții au dreptul să ceară să se căsătorească în Marea Britanie, acesta fiind garantat de o lege din 1983, însă trebuie să suporte costurile întregi ale căsătoriei, fără să poată beneficia de bani publici.

Într-un interviu dat duminică, Stella Moris, avocată din Africa de Sud, spune că este într-o relație cu Julian Assange din 2015 și că îi crește pe cei doi copii ai lor singură. Ea a spus că Assange a asistat la nașterea copiilor prin videoconferință și că i-a cunoscut în timpul unei vizite la ambasadă.

Assange este acuzat de guvernul american de dezvăluirea unor informații secrete

Assange, în vârstă de 50 de ani, continuă să ducă o luptă în justiție pentru a evita extrădarea în SUA pentru acuzații de spionaj. Guvernul american îl acuză de dezvăluirea de informații secrete.

În aprilie 2010, Wikileaks a făcut publice imagini cu soldați americani care ucideau civili dintr-un elicopter, în Irak.

Din 2019, Assange este încarcerat la penitenciarul Belmarsh, acolo unde a fost dus după ce a fost arestat în ambasada Ecuadorului. El se afla în ambasadă din 2012, evitând extrădarea în Suedia, acolo unde era acuzat de hărțuire sexuală, un caz la care autoritățile suedeze au renunțat ulterior.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.