Evenimentul Zilei > Sport > Schimbare de planuri pentru Cupa Mondială a Cluburilor. Cine va găzdui competiția în anul 2022. „S-a decis”
Schimbare de planuri pentru Cupa Mondială a Cluburilor. Cine va găzdui competiția în anul 2022. „S-a decis”

Schimbare de planuri pentru Cupa Mondială a Cluburilor. Cine va găzdui competiția în anul 2022. „S-a decis”

Pandemia de coronavirus schimbă planurile organizate în cadrul competiției globale de fotbal Cupa Mondială a Cluburilor. Noul sezon urmează să fie susținut la începutul anului 2022, însă nu pe teritoriul Japoniei, așa cum se stabilise inițial. Turneul care trebuia să aibă loc în luna decembrie 2021, inițial, în Japonia, va fi găzduit de Emiratele Arabe Unite (EUA).

Președintele Federației Internaționale de Fotbal Asociație (FIFA), Gianni Infantino, a informat, miercuri, 20 octombrie, că Emiratele Arabe Unite vor găzdui, la începutul anului viitor, Cupa Mondială a Cluburilor din acest sezon. Anunțul vine în contextul în care inițial, Japonia trebuia să organizeze turneul în luna decembrie, însă aceasta s-a retras, luna trecută, ca urmare a evoluției pandemiei de coronavirus în teritoriu.

EUA va găzdui Cupa Mondială a Cluburilor

„S-a decis (la reuniunea Consiliului FIFA) că Cupa Mondială a Cluburilor 2021 se va disputa la începutul anului 2022, datele exacte urmând a fi stabilite, iar gazdele, după retragerea Japoniei din cauza pandemiei, vor fi Emiratele Arabe Unite…”, a declarat Gianni Infantino.

Nu este prima schimbare în acest sens în contextul pandemiei de coronavirus. În anul 2020, FIFA a optat pentru Japonia ca gazdă, pentru organizarea unui eveniment cu șapte cluburi. Măsura a fost hotărâtă după ce turneul extins cu 24 de echipe nu a mai putut fi susținut în cadrul programului inițial stabilit spre a fi organizat în China în luna iunie 2021 din cauza numărului de cazuri de infectări din teritoriu.

Ce turnee a mai găzduit EUA

Competiția Cupa Mondială a Cluburilor reunește, în fiecare an, campionii celor șase confederații sportive mondiale, precum și câștigătorii campionatului din țara gazdă. Emiratele Arabe Unite au mai organizat turnee în repetate rânduri, în anii 2009, 2010, 2017 și 2018.

Amintim că în preliminariile Campionatului Mondial din 2022, echipa României a pierdut greu în fața Germaniei, în meciul pe care l-a disputant la Hamburg. Selecționata lui Mirel Rădoi a încheiat runda pe locul 4 în clasamentul Grupei J, cu 10 puncte, la două distanță de Macedonia de Nord și Armenia. Ca să poată merge la baraj, pentru un loc la Cupa Mondială, România trebuie să învingă Armenia, Islanda și Liechtenstein. Astfel, tricolorii ar aduna 19 puncte. De partea cealaltă, Armenia trebuie să piardă cu Germania și cu România și ar putea face maximum 17 puncte.