România și Bulgaria, complet în Schengen până la finalul anului 2024

Schengen. Sursa foto: Arhiva EVZ

Maroš Šefcović, vicepreședintele Comisiei Europene, a afirmat că România și Bulgaria vor beneficia de sprijin pentru a asigura aderarea deplină a ambelor țări la Spațiul Schengen până la finalul anului curent.

În prezent, România are un acord politic alături de Austria și Bulgaria pentru extinderea Spațiului Schengen, începând inițial cu frontierele aeriene și maritime, odată cu luna martie 2024.

Vicepreședintele Comisiei Europene, sprijin pentru aderarea la Schengen

„Vom sprijini discuţiile politice pentru a garanta admiterea deplină a Bulgariei şi României în Schengen până la sfârşitul acestui an”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene.

Comisarul european a menționat că Comisia oferă sprijin României și Bulgariei în consolidarea frontierelor externe prin intermediul agenției FRONTEX și a proiectelor-pilot.

Totodată, se va continua susținerea pentru dialogurile politice despre Schengen, asigurându-se că decizia privind eliminarea controalelor la frontierele terestre interne este luată de Consiliul UE până la sfârșitul anului, potrivit Rador Radio România.

Schengen. Sursa foto: Arhiva EVZ

Premierul belgian a apreciat eforturile depuse de România și Bulgaria

La rândul lui, premierul belgian, Alexander De Croo, a subliniat că au fost făcuți pași importanți în ultimele săptămâni. Desigur, recunoaște că este vorba despre o admitere parțială în Schengen, dar este esențial faptul că această mișcare a avut loc.

Ambele țări, spune el, au depus eforturi considerabile pentru a răspunde la toate întrebările formulate de numeroasele state din Schengen.

„Şi într-adevăr, aş dori să salut toate aceste eforturi. Cred că acţiunile parţiale întreprinse sunt un semn bun şi un prim pas, dar dacă lucrurile continuă aşa cum este planificat s-ar putea să se facă şi următoarele.

Aşteptăm cu nerăbdare ca în acest parlament, aceşti paşi să fie făcuţi. Salutăm decizia luată în ultimele zile ale preşedinţiei spaniole. Martie pare să nu vină suficient de repede pentru Bulgaria şi România”, a mai descris Alexander De Croo.

Austria nu vrea să accepte România complet în Schengen

Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a transmis zilele trecute reticențe privind aderarea completă a României la Spațiul Schengen.

El consideră că integrarea cu aeroporturile și zona navală reprezintă „un pas înainte”, dar crede că ar fi prematur să se aprobe în prezent aderarea și în ceea ce privește frontierele terestre.

Gerhard Karner. Sursa foto: Instagram

Ar fi greșit în stadiul actual. Controalele la frontierele terestre sunt încă necesare. Nu este vorba doar despre România și Bulgaria. Întregul sistem de migrație este în dezordine. Nu eu sunt cel care da note României și Bulgariei. Sunt dedicat unui sistem funcțional la nivel european.

Și asta va fi cazul doar dacă frontiera externă este protejată. Aceasta este, de asemenea, o parte esențială a noului pact privind azilul și migrația pe care UE l-a convenit și pe care acum trebuie să-l aducem la viață. Numai atunci poate exista din nou libertate deplină de călătorie în UE”, a declarat Karner referitor la Schengen, pentru Die Presse.