Bombă despre Schengen. Austria nu se mai opune

Schengen. Sursa foto: Arhiva EVZ

Austria nu se mai împotrivește aderării noastre, însă are o serie de cerințe speciale. În trecut, Viena a folosit numeroase pretexte pentru a împiedica acest lucru.

Aderarea României la Schengen continuă să fie un subiect sensibil. Totul în contextul în care țara noastră s-a confruntat cu numeroase refuzuri. Austria vine cu o nouă poziție vizavi de acest proces.

Aderarea României la Schengen, periplu fără final

Austria pare să nu mai aibă o problemă majoră cu aderarea țării noastre. Totuși, Viena ridică în continuare o serie de pretenții legate de Schengen.  Contextul a fost din nou expus în cadrul JAI.

Țara noastră a reușit să înregistreze o serie de progrese pentru a fi cu un pas mai aproape de aderare. Austria a remarcat schimbarea, mai ales în ceea ce privește problema migranților pe care statul a încercat să o rezolve.

„În mod unanim a fost apreciat faptul că România a obținut progrese mai mult decât remarcabile în ultimele luni în combaterea migrației ilegale (...) Cifrele obținute de România în ultimul an au fost remarcabile. Toate țările, inclusiv comisarul, inclusiv Austria au remarcat faptul că acum nu sunt probleme de migrație ilegală cu românii.”, a explicat ministrul Cătălin Predoiu.

Viena a căutat numeroase pretexte pentru a împiedica procedura

Aderarea României la Schengen reprezentat o reală problemă pentru austrieci. De-a lungul timpului, Viena a pus numeroase piedici în acest sens. Cu toate acestea, aleșii politici au dat asigurări că poziția statului vecin se va schimba. Astfel, Austria și-a schimbat complet viziunea legată de problema migranților din România.

Aderarea României  la Schengen vine la pachet cu cea a Bulgariei. În acest sens,  lucrurile se complică având în vedere că țara vecină are de implementat mai multe reforme în sfera justiției. Conform ministrului Predoiu, țara noastră nu se mai confruntă cu astfel de piedici. Totul după ce România așa ar fi rezolvat problema ce ținea de controlul frontierelor dar și pe cele din sectorul justiției.

„Acum România nu mai are probleme de discutat în materie de Justiție sau de control al frontierelor. Toată lumea e de acord că îndeplinim aceste criterii”, a adăugat Predoiu.

Sursă foto: Razvan Valcaneantu EEC

Cu un pas mai aproape de Schengen

Cu toate că România are parte de sprijin în ceea ce privește aderarea, Austria ridică în continuare o serie de cerințe. Viena susține că Spațiul Schengen trebuie să fie reformat.

Într-un astfel de context, România se află cu un pas mai aproape de victorie. Totuși nu este exclus ca în viitorul apropiat, aderarea noastră să fie supusă votului în cadrul Consiliului JAI.