Evenimentul Zilei > Actualitate > Scenariul roșu. Carantină instituită într-o nouă localitate din România. Ce restricții revin
Scenariul roșu. Carantină instituită într-o nouă localitate din România. Ce restricții revin

Scenariul roșu. Carantină instituită într-o nouă localitate din România. Ce restricții revin

Încep restricțiile. Din cauza ratei mari de infectări cu COVID-19, comuna Morteni din județul Dâmbovița a intrat în scenariul roșu. Incidența în localitate a trecut de 4 la mie, de la care se instituie carantina de noapte în weekend, iar masca devine obligatorie în toate spațiile publice.

Este a doua localitate care intră în carantina, pentru următoarele două săptămâni, după comuna Mărgău din județul Cluj. Restricțiile au fost reintroduse după ce a explodat numărul de infecții cu coronavirus.

Hotărârea adoptată miercuri în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Dâmbovița:

„Art.1. (1) Se constată depășirea incidenței cumulate la 14 zile, peste 3/1000 locuitori în comuna Morteni (4,47/1000 locuitori);

(2) La nivelul unității administrativ-teritorială prevăzută la art. 1 alin. (1) vor fi aplicate măsurile specifice intervalului de referinţă (peste 3/1000 locuitori) al incidenţei cumulate la 14 zile prevăzute de H.G. nr. 826/05.08.2021;

(3) În unitatea administrativ-teritorială prevăzută la art. 1 alin. (1) măsurile specifice intervalului menționat se aplică pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 26.08.2021;

Art.2. Se aprobă instituirea obligativității purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice, stații pentru transportul în comun, mijloace de transport în comun, la locul de muncă precum și în alte zone cu potențial de aglomerare de pe raza comunei Morteni;”

Potrivit H.G. nr. 826/05.08.2021, în localitățile în care rata de incidență depășește pragul de 3 la mie, se interzic activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber. De asemenea, sunt interzise nunțile și botezurile.

Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței, vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20,00-5,00

Hotărârea de Guvern stabilește totodată că „în toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20,00-5,00”.

Există și câteva excepții de la această carantină: deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi; deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente; deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.

Carantina încetează dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3,5/1.000 de locuitori, prevede hotărârea de guvern.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: