Evenimentul Zilei > Social > Scenariul pe care nu și-l dorea nimeni: Școala va putea trece în sistem online. „Dacă părinții nu sunt de acord cu testarea…”
Scenariul pe care nu și-l dorea nimeni: Școala va putea trece în sistem online. „Dacă părinții nu sunt de acord cu testarea…”

Scenariul pe care nu și-l dorea nimeni: Școala va putea trece în sistem online. „Dacă părinții nu sunt de acord cu testarea…”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, marți, 31 august, ultimele detalii referitoare la redeschiderea școlilor, în urma unei ședințe la care a luat parte și ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă. Guvernul trebuie să întocmească, cel târziu în această săptămână, o listă cu scenariile în care se vor închide școlile și condițiile în care se vor redeschide.

Școlile se vor redeschide pe data de 13 septembrie, iar fiecare părinte va primi câte un formular unde să menționeze dacă elevul va fi vaccinat împotriva coronavirusului sau nu. În cazul în care părinții nu doresc să-și imunizeze copiii, la primul caz confirmat cu coronavirus în sala de clasă, se va face trecerea la sistemul de învățământ online.

Învățământ online de la primul caz COVID-19. Se va impune și carantina

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că profesorii și elevii care prezintă simptome specifice infectării vor fi testați gratuit împotriva coronavirusului. Dacă părinții nu vor fi de acord cu testarea, cursurile vor trece în sistem online după primul caz confirmat de infectare cu COVID-19, potrivit demnitarului. Se va instala și carantina.

„Orice cadru didactic care prezintă simptome, la fel și elevii, va fi testat gratuit. Orice contacți direcți ai profesorilor sau ai elevilor au dreptul să fie testați de DSP. Dacă părinții nu sunt de acord cu testarea, se intră în carantină și învățământ online încă de la primul caz”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Părinții vor decide dacă vor să-și vaccineze copilul 

Ministrul Educației a mai precizat că odată cu redeschiderea școlilor va fi lansată o acțiune de informare cu privire la vaccinare, în cadrul căreia părinții vor primi informații oficiale despre imunizare. Dacă părinții vor avea întrebări cu privire la demers, vor putea apela la o persoană care va face legătura între DSP și părinți, pentru a răspunde nelămuririlor.

La începutul noului an școlar se va distribui câte un formular părinților, în care aceștia vor trebui să menționeze dacă doresc să-și vaccineze copilul sau nu.

„Formularul care va fi lansat în data de 13 septembrie (are – n.r.) trei rubrici: doresc să vaccinez copilul, nu doresc să vaccinez copilul, sunt indecis. Se vor centraliza răspunsurile pozitive. Dacă sunt, spre exemplu, 50-60 de răspunsuri într-o şcoală pozitive, există disponibilitate din partea colonelului Valeriu Gheorghiţă de a organiza echipe mobile de vaccinare care să meargă în şcoli şi care să îşi poată planifica şi resursa umană şi numărul de doze necesare pe baza răspunsurilor care vor fi furnizate”, a explicat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.