Scenariul care provoacă îngrijorare în Europa. Cât de aproape suntem de un război mondial

Sursa: Volodimir Zelenski - Facebook

Liderii statelor europene sunt îngrijorați cu privire la evoluția situației militare din Ucraina. Aceștia și-au exprimat temerile cu privire la situația în care ar putea fi declanșat un nou război mondial, al treilea. Occidentul ia în serios amenințările Moscovei și analizează fiecare scenariu în parte, asigurându-se că Ucraina are suficiente resurse pentru a opri Rusia.

În ipoteza în care tancurile rusești ar ajunge la Kiev, în capitala Ucrainei, ar începe și cel de-al Treilea Război Mondial. Este declarația pe care a făcut-o ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, în cadrul unei conferinţe pe tema „Perspective europene pentru o apărare comună”. Evenimentul a fost organizat la Roma, la începutul acestui sfârșit de săptămână.

Guido Crosetto a făcut declarația, care a fost preluată și difuzată de media italienă, după o întâlnire cu omologul său francez Sebastien Lecornu. Reuniunea de la Roma s-a axat pe sprijinul militar de care are nevoie Ucraina în războiul cu Rusia. De asemenea, un alt subiect abordat a fost legat de pe apărarea flancului estic al NATO, conform unui comunicat publicat ulterior de Ministerul italian al Apărării.

Potrivit ministrului italian, cel de-al Treilea Război Mondial ar putea începe „în momentul în care tancurile ruseşti ar ajunge la Kiev”, mai exact „la frontierele Europei”.

„A ne asigura ca acest lucru să nu se întâmple este singura modalitate de a opri declanşarea celui de-al Treilea Război Mondial”, a subliniat ministrul Crosetto.

Sursa foto. Twitter

NATO trebuie să ajute Ucraina împotriva Rusiei

Totodată, el a ținut să precizeze că ţările NATO nu fac decât să ajute Ucraina să se apere împotriva agresiunii provocate de Rusia. Acestea oferă ajutor militar și suport tehnic, Kievului, pentru a rezista în fața armatei ruse. De altfel, Crosetto asigurase încă de joi, că ţara sa va trimite doar arme defensive în Ucraina. El a precizat că acestea sunt necesare pentru a bloca agresiunea rusă şi pentru a „opri” o escaladare a conflictului.

„Trebuie să avem curajul de a lua decizii dificile pentru a evita situaţii mai grave. Ţările europene şi din NATO sunt primele care doresc să evite escaladarea. Cu toţi aşteptăm posibilitatea de a se ajunge la negocieri pentru pace”, a spus ministrul italian în cadrul unui interviu difuzat pe postul de televiziune La7.

Guido Crosetto a subliniat că nu există un conflict armat între Italia și Rusia și a dezmințit informațiile cu privire la livrările de drone militare către Ucraina. Informaţiile au fost difuzate de publicaţia Il Corriere della Sera și făceau referire la un presupus transport de drone de ultima generaţie pentru Ucraina. Jurnaliștii atrăgeau atenția că aceste echipamente nu făceu parte dintre cele incluse în decretele aprobate de executiv.

„Neg asta, dacă ar fi adevărat, ar fi o crimă pentru că Ministerul Apărării şi statul nu sunt la curent, iar cineva ar trebui să ajungă la închisoare”, a afirmat el.

Italia livrează rachete antiaeriene

În urmă cu o zi ministrul Guido Crosetto anunțase că Italia va colabora cu Franţa pentru a furniza Ucrainei rachete antiaeriene Samp/T.

Pentru Ministerul italian al Apărării, noul transport de armament şi echipamente către Ucraina, al şaselea aprobat recent de Parlament, este „inexpugnabil chiar şi din punct de vedere pacifist”.

„Ajutorul pentru Ucraina, inclusiv militar este ceea ce îndepărtează posibilitatea unei escaladări dramatice a conflictului”, a adăugat Crosetto, subliniind că „nu există niciun conflict între italieni şi ruşi”.