„Președintele Românei și cu mine am hotărât că cel mai bine pentru România este să organizăm anticipate. Românii au arătat clar la referendum, la alegerile pentru PE și prezidențiale că nu mai vor PSD la putere, că Parlamentul este dominat de PSD și acționează ca o frână și este absolut necesar ca puterea să revină la popor și cetățenii să-și aleagă reprezentații și Parlamentul să fie obliga fidelă a opțiunilor cetățenilor români, care să fructifice la maxim beneficiile apartenenței la UE”, a declarat premierul Ludovic Orban, după întâlnirea cu Klaus Iohannis.

Întrebat dacă o să demisioneze, premierul Ludovic Orban a refuzat să dezvăluie dacă acest lucru este posibil.

„Nu vă voi dezvălui strategia am convenit împreună că aceasta este cea mai bună soluție. Vom găsi cele mai bune soluții pentru a determina declanșarea anticipatelor. Vom aplica cele mai bune soluții. Ar fi util ca acestea să fie odată cu localele, în cazul în care vom reuși să derulăm procedura, sau la o dată cât mai apropiată de acestea”, a precizat Orban.

Orban a precizat că există două soluții pentru declanșarea procedurii de anticipate, fie căderea Guvernului în urma unei moțiuni, fie demisia premierului, dar a evitat să spună care este soluția agreată de el. Ludovic Orban nu crede că PSD va vota în Parlament, pentru învestirea unui alt Guvern PNL, în cazul în care Cabinetul său va pica. (I.S)

Vă reamintim că

Evz.ro a fost primul site de știri care a obținut această informație, în pragul noului an, pe 30 decembrie.

Atunci am obținut răspunsul-bombă de la Rareș Bogdan la ipoteza anunțată de Klaus Iohannis potrivit căreia în luna aprilie vom avea alegeri anticipate, dar pentru acest lucru să se întâmple ar trebui ca în februarie Ludovic Orban să demisioneze.

“Există și această posibilitate. Vom folosi toate formulele constituționale. Vă asigurăm că nu vom fi în afara Constituției. Tot ce prevede Constituția și se poate aplica este posibil”, mi-a spus Rareș Bogdan, în direct la Antena 3, acum 2 săptămâni.

Calculul pe care-l făcusem era simplu: plecând de la momentul anunțat al alegerilor anticipate așa cum fusese marcat de Klaus Iohannis, respectiv luna aprilie, pașii care trebuie respectați, adică o campanie electorală de 30 zile, procedura parlamentară și constituțională de respingere a două nominalizări la postul de premier, făceau ca în mod estimativ „între 1-15 februarie 2020, să asistăm la momentul în care Ludovic Orban ar trebui să își anunțe demisia”.

La acest calcul al meu, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a răspuns scurt: „Da”.

În acel moment, calcul făcut de mine și confirmat de Rareș Bogdan părea o ipoteză hazardată. Astăzi se anunță a fi o strategie bine pusă la punct. (D.A.)

Ludovic Orban a făcut câteva precizări privind negocierile cu alte partide.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Te-ar putea interesa și: