Aeronava, aparținând companiei aviatice Ucraina International Airlines, din Kiev, a fost lovită la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din Teheran, în Iran. Toți cei 176 de oameni aflați la bord au murit.

Tragedia a avut loc la doar câteva ore după ce iranienii au tras cel puțin 15 rachete balistice către două baze americane din Irak.

Iranul s-a dezvinovățit dând vina pe „probleme tehnice”, a închis locul accidentului și a refuzat să elibereze cutiile negre autorităților internaționale. Însă experții în aviație au sugerat că doar o lovitură cu o rachetă este fost cea mai probabilă explicație pentru dezastru.

Scenariu similar cu MH17

Grupul OPS, un grup de monitorizare al riscurilor de aviație, a comunicat: „Presupunem că este vorba despre un eveniment similar cu al zborului companiei malaeziene MH17 – până când nu există dovezi clare contrare.”

Aceștia au scos în evidență că imaginile cu avionul de la locul accidentului „prezintă găuri proiectile evidente în fuselaj și o secțiune din aripă”.

Expertul în aviație, Julian Bray, a declarat pentru Sun Online: „Este catastrofal și nu este tipul de accident care provine dintr-un motor care a cedat. Aici sunt doar resturi.”

El a adăugat însă că este prea devreme pentru a spune sigur ce a provocat accidentul.