DNA pregătește o mișcare de forță. Nici Iohannis nu stă degeaba. Cum poate fi răsturnat guvernul Grindeanu și acuzați lideri PSD. Un scenariu-bombă.
Potrivit unui articol publicat de România Liberă, DNA pregătește punerea sub acuzare a președintelui PSD, Liviu Dragnea, a ministrului Justiției, Florin Iordache, a senatorului PSD Șerban Nicolae. De asemenea, Direcția Națională Anticorupție ar putea dispune urmărirea penală și pentru procurorii detașați în Ministerul Justiției ca secretari de stat, Constantin Sima și Oana Schmidt-Hăineală. Aceștia sunt considerați vinovați de redactarea OUG.
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a confirmat pentru sursa citată, faptul că a solicitat CSM încetarea delegării procurorilor Constantin Sima și Oana Schmidt Hăineală la Ministerul Justiției, unde activau ca secretari de stat. Cererea a fost motivată, după reiese din declarația procurorului general, tocmai de implicarea celor doi magistrați în redactarea ordonanței de modificare a Codului Penal adoptată marți seara:
„Am solicitat încetarea detaşării deoarece rolul unui procuror este de a apăra interesele generale ale societăţii, nu de a face ordonanţe de urgenţă. Apoi, este în curs o anchetă cu privire la modul de redactare a acelor ordonanţe, motiv pentru care, pentru a nu influenţa procedura judiciară, este normal ca ei să fie retraşi de la Minister. Ministerul Public are nevoie de procurori care să lucreze”, a declarat Augustin Lazăr.
Mihai Poliţeanu, membru al asociaţiei Iniţiativa România, a declarat că miercuri a fost audiat la DNA în dosarul deschis după denunţul său privind elaborarea ordonanţelor de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale, care îi vizează pe premierul Sorin Grindeanu şi pe ministrul Justiţiei Florin Iordache, iar cu această ocazie a completat denunţul şi a solicitat să fie făcute cercetări şi în cazul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, având în vedere atât adoptarea "conspirativă” a OUG de modificare a codurilor penale, cât şi "indiciile publice” privind o întâlnire în care Dragnea i-ar fi cerut "imperativ" lui Iordache adoptarea OUG.
"Ieri, 1 februarie 2017, am fost chemat la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde am fost audiat în legătură cu denunţul penal împotriva lui Sorin Grindeanu, Prim-ministru al Guvernului României, şi Florin Iordache, ministru al Justiţiei în Guvernul României”, a scris joi Mihai Poliţeanu, pe pagina sa de Facebook, precizând că denunţul vizează faptele de favorizare a făptuitorului şi de prezentarea, cu rea-credinţă, de date inexacte Parlamentului sau preşedintelui cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului. Mihai Poliţeanu a mai spus că, la audiere, a depus o completare la denunţul penal, pentru a se face cercetări în cazul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, pentru comiterea infracţiunii prevăzute la articolul 13 din Legea 78/2000.
El a precizat că în denunţul care îl vizează pe Dragnea a avut în vedere atât evenimentele de marţi noapte, când Guvernul a adoptat "conspirativ” o ordonanţă de urgenţă de modificare a codurilor penale, cât şi „indiciile publice ale unei întâlniri între ministrul Justiţiei şi şeful său de partid Dragnea Liviu, în care cel din urmă ar fi solicitat imperativ adoptarea ordonanţei amintite”.
Comentariile la adresa adresa conflictului dintre Klaus Iohannis și Guvernul Grindeanu au mai atins un subiect fierbinte: răsturnarea pe cale constituțională a acestuia. Potrivit politologului Valentin Stan, avertismentul transmis de președintele Klaus Iohannis în privința unui raport pe care l-a solicitat premierului Sorin Grindeanu și ministrului de Interne Carmen Dan, înseamnă de fapt o începere a unor proceduri de suspendare din funcție. Există un precedent, cel al ministrului Apărării Atanasiu, care în 2006, a fost suspendat din funcție ca urmare a unei plângeri penale formulată de Adriana Săftoiu, fost consilier prezidențial și Eugen Bejenariu, fost deputat PSD.