Scena prăbușirii lui Mihai Chirica! Edilul a devenit dispendabil. A fost semnat tot

Sursa: arhiva EVZ

Primarul Iașiului nu mai are dreptul să își desfășoare activitatea, fiind plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. Mihai Chirica este implicat în mai multe dosare, iar DNA București a trebui să intervină pentru a rezolva o parte din ele. Iată schema completă prin care s-a produs prăbușirea primarului ieșean.

Procurorii DNA au făcut descinderi în Primăria Iași, în urma cărora primarul Mihai Chirica s-a ales cu suspendarea din funcție pentru o perioadă de 60 de zile. Edilul este plasat sub control judiciar, având pe numele său șase dosare pentru acte de corupție.

Mulți se întreabă care a fost schema care a condus la prăbușirea lui Mihai Chirica, iar jurnaliștii ieșeni au analizat și prezentat publicului larg situația.

În primul rând se aduce în discuție competența DNA Iași, care se pare că a protejat până acum mai multe nume grele din județ. Tocmai din acest motiv, dosarele de corupție aflate pe numele primarului de la Iași au fost preluate de procurorii DNA București. DIICOT a efectuat arestări în anturajul lui Mihai Chirica, însă niciodată nu l-au reținut și pe edil. Acestuia nu i-a fost ridicat nici dreptul de a fi primar.

DNA București a preluat mai multe dosare de corupție în care sunt implicați oficiali de la Iași. Unul dintre ele este cel în care apare și numele lui Costel Alexe, un schimb de terenuri între Primărie şi o firmă a fiului primarului de Miroslava. Deși vorbim despre dosare grele, Mihai Chirica procurorii nu au recurs la arestarea lui Mihai Chirica.

Potrivit jurnaliștilor de la topiasi.ro, se repetă scenariul cu Simirad, când „primarul în funcţie e tras pe dreapta cu dosare penale fiind împins pe locul său un viceprimar tânăr, promiţător”. Există zvonuri cum că interimarul, Daniel Juravle are o rudă apropiată în funcția de colonel SRI, aceasta fiind una din explicațiile promovării lui.

Cum funcționează sistemul de la Iași

Se pare că mai mulți oficiali ai județului au fost ținuți până acum la adăpost de un Sistem de ofițeri, magistrați și funcționari care tăiau şi spânzurau de ani buni fără a fi deranjat de Bucureşti. Astfel Mihai Chirica nu a fost până acum reținut sau suspendat din funcție, deși numele său apare în mai multe dosare de corupție. Acest sistem a căzut în 2020, când s-a început să se dea curs reclamaţiilor şi au fost deschise primele dosare penale despre abuzurile de la Primărie.

Brusc, ofițerii de informații și procurorii au început să "scurgă" informaţii pe alte canale media, uneori fiind livrate dosare penale gata prelucrate. Lumea informată vorbea deja că "site-ul lui R e canalul DNA iar site-ul lui G e al DIICOT”, susține sursa citată anterior.

Există și posibilitatea ca prăbușirea lui Mihai Chirica să fie datorată faptului că acesta a devenit "dispensabil". A semnat tot ceea ce era propus, fiind duse la îndeplinire toate PUZ-urile pentru care era ținut în funcție. La mijloc ar fi vorba despre afaceri imobiliare.