Evenimentul Zilei > Politica > Scena politică este zguduită din temelii! Reacții în lanț după ce Parlamentul a respins urgentarea certificatelor verzi
Scena politică este zguduită din temelii! Reacții în lanț după ce Parlamentul a respins urgentarea certificatelor verzi

Scena politică este zguduită din temelii! Reacții în lanț după ce Parlamentul a respins urgentarea certificatelor verzi

Marți, două evenimente importate au avut loc în politica din România, iar valul de reacții a venit imediat. Valeriu Gheorghiţă a vorbit despre respingerea urgentării certificatelor verzi, iar alți lideri politici sunt deranjați de fotoliul de interimar ocupat de Sorin Grindeanu la șefia Camerei Deputaților.

Valeriu Gheorghiţă, președintele Comitetului privind campania națională de vaccinare, este deranjat de faptul că Parlamentul a respins dezbaterea și adoptarea în procedură de urgență a propunerii legislative privind certificatul verde. Acesta susține că toate deciziile care se iau în prezent vor fi simțite mai târziu, făcând referire, cel mai probabil, la un alt val de infectări.

„Dacă s-a respins urgentarea, înseamnă că nu avem o urgenţă epidemiologică şi cred că ceea ce semănăm în momentul de faţă o să culegem mai târziu. Acesta este lucrul pe care eu îl înţeleg”, a declarat, marţi, în conferinţa de presă săptămânală, Valeriu Gheorghiţă.

Anunțul cu privire la respingerea propunerii venite din partea USR cu privire la urgentarea certificatului verde a fost făcută de către Uniunea Salvaţi România. Aceștia susțin că reprezentanții partidelor PNL, PSD și AUR au respins, în ședința Biroului Permanent al Camerei Deputaților propunerea colegilor din USR. În comunicatul transmis de Uniune se precizează faptul că decizia Parlamentului a venit exact în ziua în care România a înregistrat „cel mai mare număr de decese” de la debutul pandemiei, aproape 600.

USR se revoltă! Nu sunt de acord cu decizia luată de Parlament

Supărarea liderilor USR nu vine doar cu privire la respingerea propunerii lor, ci și pentru faptul că au pierdut în fața social-democraților șefia Camerei Deputaților. Acest fotoliu este ocupat interimar de către Sorin Grindeanu.

„În aceeaşi şedinţă în care PNL şi-a oficializat, practic, relaţia de bună colaborare cu PSD, instalându-l interimar la şefia Camerei Deputaţilor pe Sorin Grindeanu, fostul premier PSD care a semnat OUG 13 şi a scos în stradă sute de mii de oameni, românii de bună credinţă au mai primit o palmă. Cererea noastră de a fi dezbătută şi adoptată cât mai urgent legea privind certificatul verde a fost respinsă de noua majoritate. Este o decizie cinică, dacă ne uităm la faptul că astăzi avem aproape 600 de români care şi-au pierdut viaţa ca urmare a infectării cu noul coronavirus”, declară liderul grupului USR din Camera Deputaţilor, Ionuţ Moşteanu.

În comunicatul transmis de către Uniunea Salvați România se precizează faptul că, în urma votului de marți, Camera Deputaților a decis ca legislația cu privire la urgentarea certificatului verde să fie dezbătută „de nu mai puțin de șase comisii de specialitate”. Acest lucru trebuie să se întâmple până pe 19 noiembrie, când este stabilit termenul pentru raportul comun.

„Practic, au îngropat certificatul verde. Sesizarea pe fond a şase comisii diferite duce la reluarea procesului la fiecare amendament diferit acceptat în oricare dintre comisii. USR va solicita ca măcar să fie şedinţe reunite ale comisiilor de fond, să încercăm să eliminăm riscul să fie plimbate la infinit rapoarte diferite între comisii, rămâne de văzut dacă măcar acest lucru va fi acceptat de PNL şi PSD”, a declarat deputata USR Oana Ţoiu.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.