Scara de pe Tâmpa, refăcută cu cârca

"Treptele lui Gabony" arată acum la fel ca în urmă cu 80 de ani, când au fost date în folosinţă. Pe drumul spre Panoramic s-au amenajat mese şi băncuţe din lemn.

După cinci luni de muncă, „Treptele lui Gabony“, unul dintre cele mai frumoase trasee de pe Muntele Tâmpa, arată din nou ca în 1931, atunci când au fost date în folosinţă. Acesta a fost reabilitat printr-un proiect finanţat de Regia Publică Locală a Pădurilor „Kronstadt“ şi Administraţia Fondului de Mediu.

Traseul porneşte de pe strada Dobrogeanu Gherea, din Braşov, şi ajunge până în vârful Tâmpei. „Ţin minte că era greu de parcurs, era într-o stare avansată de degradare“, spune Ion Ardelean, un localnic. Practic, traseul nu a fost reabilitat niciodată în cei aproape 80 de ani de existenţă. Balustradele erau rupte, pilonii de susţinere la fel, iar unele trepte au fost fie distruse, fie măcinate de paşii turiştilor sau de intemperii. Traseul, care e bătut la picior într-o oră, este marcat acum cu triunghi galben şi face parte din categoria „uşor accesibil“. Pe aceste trepte, dar şi pe drumul forestier care asigură accesul rapid la Panoramic merg zilnic aproximativ 500 de turişti.

103 tone cărate cu spatele

De la demararea lucrărilor, treptele din beton au fost refăcute, cele tăiate în piatră au fost curăţate, s-au refăcut balustradele şi stâlpii de susţinere, o parte din potecă a fost pavată cu piatră spartă şi s-au amenajat şase popasuri, cu mese şi băncuţe din lemn. „Traseul este omologat şi a fost refăcut, iar marcajul a fost şi el refăcut de Serviciul Salvamont din cadrul primăriei. Toate materialele au fost transportate în raniţă sau cu targa. A fost un efort deosebit şi mă bucur că am redat acest traseu turiştilor şi braşovenilor deopotrivă“, a declarat Dan Olteanu, directorul RPLP „Kronstadt“.

Pentru refacerea traseului s-au folosit în total 103 tone de materiale, respectiv 312 de metri liniari de profil metalic pentru parapeţi, 21 metri cubi de beton, la care se adaugă nisipul şi piatra spartă. Acolo unde a fost posibil, construcţia originală a fost păstrată.

„Treptele lui Gabony“ sunt doar prima etapă, şi cea mai dificilă, din proiectul „Reabilitarea, protecţia şi conservarea biodiversităţii ariei protejate «Muntele Tâmpa»“, în cadrul căruia vor fi refăcute toate cele cinci trasee din zonă. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 110.000 euro, din care Administraţia Fondului de Mediu a asigurat doar 18%. Restul au fost bani din bugetul Regiei „Kronstadt“ a Primăriei Braşov. Reabilitarea „Treptelor lui Gabony“ a costat aproximativ 120.000 de lei, din care 24.000 de lei a fost numai valoarea profilelor metalice pentru refacerea parapetului.

SPECII PROTEJATE

Pe cale de dispariţie

Pe traseul „Treptele lui Gabony“ pot fi întâlnite mai multe specii de plante şi animale protejate, în habitate incluse în Directiva Habitate a Uniunii Europene. Printre acestea se numără Crucea Voinicului, descrisă pentru prima dată ştiinţific în urma observaţiilor pe Muntele Tâmpa, crinul de pădure, specii rare de ferigi de stâncă, capul şarpelui, stânjenelul, laleaua pestriţă, cununiţă, tufişuri de mojdrean, gaia brună, eretele sur, ciocănitoarea pestriţă, ciocănitoarea cu trei degete, pisică sălbatică.

INTERDICŢII

Grătarele, excluse din zonă

Pe traseul „Treptele lui Gabony“ au fost amenajate şi locuri de popas. Totuşi, pentru turiştii care vor să facă un grătar la iarbă verde nu au fost prevăzute şi vetre pentru foc. Pentru că este o arie protejată, aici este interzis focul. „Cine vrea grătar poate merge în Răcădău, la Iepure sau la Pietrele lui Solomon, unde există locuri special amenajate pentru aşa ceva“, a declarat Dan Olteanu, directorul RPLP Kronstadt. Suprafaţa totală a ariei protejate de pe muntele Tâmpa este de 188,9 hectare.

"Traseul este omologat şi a fost refăcut, iar marcajul a fost şi el refăcut de Serviciul Salvamont din cadrul primăriei. A fost un efort deosebit şi mă bucur că am redat acest traseu turiştilor şi braşovenilor deopotrivă." - Dan Olteanu, directorul RPLP „Kronstadt“