Scapă de epuizare, maladia secolului!

Ca să nu te extenuezi din cauza sarcinilor multiple, închide-ţi din când în când telefonul şi nu încerca să faci mai multe deodată.

Principala problemă de îngrijorare pentru britanici este faptul care nu ajung să doarmă suficient, arată un studiu citat de CNN, făcut pe 5.000 de persoane. Peste 42 la sută s-au declarat nemulţumiţi că nu pot dormi suficient, în timp ce 34 la sută spun că suferă de oboseală.

Mai mult de un sfert dintre intervievaţi s-au declarat stresaţi şi tot atâţia spun că suferă de depresie. Psihologii susţin că epuizarea vine în primul rând din faptul că oamenii nu au resurse fizice şi psihice pentru sarcinile multiple pe care le au de îndeplinit.

Soluţia la aceste probleme este modificarea stilului de viaţă şi a standardelor personale.   „Oamenii trebuie să-şi cunoască limitele, să accepte că pot greşi, că pot refuza sau întârzia“, spune psihologul Bogdana Bursuc. Depăşiţi de forţa tehnologiei

Globalizarea şi tehnologia sunt factori sociali care contribuie la menţinerea sentimentului că jobul este suprasolicitant. E-mailul ne ţine mai mult timp la birou, iar telefoanele cu acces la internet, deşi ne dau libertate de mişcare, ne ţin conectaţi la sarcinile de la serviciu.

„Viaţa modernă este incredibil de complicată şi rapidă. Are un efect foarte stresant asupra psihicului şi organismului, iar calitatea vieţii oamenilor scade“, atrage atenţia Sharachari Maitreyabandhu, de la London Buddhist Center. Psihologii români spun că aceleaşi tendinţe se remarcă şi la mulţi oameni de la noi.

„Soluţia este modificarea stilului de viaţă“

„Omul este orientat spre rezolvarea problemelor şi a dezvoltat această tehnologie care are ca obiectiv final soluţionarea lor. A apărut însă un decalaj între sarcinile multiple care pot fi îndeplinite cu ajutorul tehnologiei şi construcţia anatomică a omului. Toate simptomele de oboseală ori depresie sunt cât se poate de fireşti, ca un răspuns natural la un fenomen pentru care nu e pregătit“, explică Bogdana Bursuc, psiholog la Behavior Center din Bucureşti.   Recomandările privind înlăturarea insomniilor sau a oboselii pot funcţiona doar pe termen scurt, avertizează psihologii.   „În prezent, contextul este de aşa natură încât oamenii trebuie să ţină pasul. Presiunea vine tocmai pentru că ei sunt nevoiţi să facă acele lucruri. Soluţia este modificarea stilului de viaţă şi a standardelor personale. Oamenii trebuie să-şi cunoască limitele, să accepte că pot greşi, că pot refuza sau întârzia“, afirmă Bogdana Bursuc.   Ca să-ţi încetineşti ritmul, specialiştii te mai sfătuiesc să rezişti tehnologiei: închide-ţi telefonul mobil, nu mai trimite e-mailuri şi încearcă să uiţi pentru câteva minute de sarcinile pe care trebuie să le faci la serviciu. „Să faci mai multe lucruri deodată înseamnă să-ţi creşti riscurile de a greşi“, afirmă David E. Meyer, director la Brain, Cognition and Action Laboratory la Universitatea din Michigan, SUA.

De asemenea, este important să ai un moment al zilei în care să-ţi faci timp doar pentru tine şi în care să nu răspunzi la telefon sau la e-mail.

„Rezervă-ţi timp pentru tine seara. Încearcă să faci o baie caldă sau să asculţi muzică. Poate reuşeşti să-ţi închizi şi telefonul pentru câteva ore“, te sfătuieşte Sharachari Maitreyabandhu.   "Oamenii trebuie să-şi cunoască limitele, să accepte că pot greşi, că pot refuza sau întârzia." - Bogdana Bursuc, psiholog ADAPTARE   Fă-ţi un plan ca să treci de aglomeraţie Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea din Hertfordshire şi British Council a arătat că oamenii merg cu 10% mai repede decât în 1994. Locuitorii din Singapore merg cu 30% mai repede decât în 1990. Traficul şi aglomeraţia pot fi factori de stres, spun psihologii. „Este important modul în care oamenii se raportează la aglomeraţie. În urmă cu mai mulţi ani, ajungeam în 15 minute la serviciu, iar acum avem nevoie de o oră şi jumătate. Această schimbare trebuie acceptată, iar programul trebuie readaptat. Anumite activităţi trebuie scoase de pe listă pentru că nu mai ai când să le faci“, îţi recomandă Bogdana Bursuc.