Editura Evenimentul si Capital

?Scanteia?, ziarul cu doua fete

Autor: | | 0 Comentarii | 0 VizualizariOficiosul PCR aparea pe hartie de foarte buna calitate, destinat nomenclaturii, si pe hartie ordinara, pentru restul poporului muncitor

Anul 1931, 15 august. Intr-o casa paraginita de la periferia Bucurestiului, str. Zlatescu, nr. 1, este imprimat primul numar al ?Scanteii? ilegale. Ziarul avea misiunea incredintata inca de la congresul de constituire a Partidului Comunist din 1921 de a fi ?arma de lupta a partidului? si responsabil cu propaganda pentru ?formarea constiintelor socialiste?. Dupa anul 1931, ziarul apare la Bucuresti, fara periodicitate precisa, ultima aparitie ilegala fiind semnalata pe 8 octombrie 1940. Prima editie legala iese la 21 septembrie 1944. De atunci, publicatia va aparea zilnic, pana pe 21 decembrie 1989. Dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial si preluarea puterii de catre Partidul Comunist, ziarul ?Scanteia? devine cel mai important ziar al vremii. Alaturi de revista ?Lupta de clasa?, transformata in ?Era socialista?, ziarul a constituit principalul mijloc de transmitere in mase a ideologiei regimului comunist.

Ziua presei

Cu ocazia implinirii a 50 de ani de la aparitia primului numar al ziarului ?Scanteia? (15 august) in 1981, Nicolae Ceausescu i-a felicitat si le-a multumit tuturor redactorilor si colaboratorilor ziarului si, in final, a decretat conferirea ordinului ?Victoria socialismului? ziarului ?Scanteia?. Sarbatorirea aparitiei primului numar al oficiosului partidului reprezenta, de fapt, Ziua Presei din Romania, dovada a faptului ca ?Scanteia? constituia cea mai importanta publicatie a vremii. Pe 15 august, de Ziua Presei, bineinteles ca in centrul atentiei era ?Scanteia?, principalul cotidian al tarii. Era, de altfel, cel mai vandut ziar din tara cu un tiraj de peste 1.800.000 de exemplare zilnic la inceputul anilor ?80.

Tiraj special: 3.000

Dar nici ziarul numarul unu al Romaniei nu era lipsit de probleme. In anii ?80, in urma unor greseli si defectiuni care au aparut la unele imprimate executate de Combinatul poligrafic ?Casa Scanteii? s-au efectuat verificari la intreprindere in urma carora s-au constatat mai multe neajunsuri. O parte dintre acestea se refera la slaba calitate a materialelor folosite la imprimare (hartie, cerneala). Ziarele ?Scanteia? si ?Romania libera? aveau tiraje speciale, de cate 3.000 de exemplare, care mergeau la conducerea de partid si la export. Acestea erau tiparite pe hartie de calitate superioara. Restul tirajului, destinat marii mase a cititorilor, aparea pe hartie mult mai slaba calitativ. Tirajul ?Scanteii? (1984), in functie de tipul de hartie folosit, se prezenta astfel: 1.360.000 de exemplare din care 40.000 de exemplare pe hartie import URSS in general destinate exportului, o hartie de calitate buna; 3.000 exemplare pentru CC al PCR pe hartie ?Letea? Bacau, de o calitate foarte buna, si restul tirajului pe hartie ?Busteni?, de calitate foarte proasta. ?Romania libera? avea un tiraj de 410.000 de exemplare, din care 3.000 de exemplare pe hartie ?Letea?, pentru CC al PCR si export (super-calitate), si restul tirajului pe hartie ?Busteni? (calitate slaba).

Probleme cu chipurile tovarasilor

Combinatul poligrafic ?Casa Scanteii? consuma anual 80.000 tone hartie, in principal hartie de ziar produsa la Intreprinderea Busteni, care avea o slaba rezistenta la tractiune si grosimea necorespunzatoare denatura cliseele fotografice. Acest detaliu este foarte important deoarece slaba calitate a hartiei producea dificultati in imprimarea in conditii optime a portretelor oficiale, oricum mult ?imbunatatite? prin mijloacele grafice si tehnice ale diferitelor epoci. In ceea ce priveste politica editoriala a ziarului, respecta intocmai linia Partidului Comunist.

Spectacole pentru castigarea inimilor cititorilor

Cati BANI incaseaza Dragnea, lunar! Victor Ponta arunca BOMBA! Suma intra in intregime in buzunarul sefului PSD

Pagina 1 din 2
Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI