Scandalul taxării gunoaielor a ajuns la Guvern. Nu cetățenii trebuie să plătească taxă!

Scandalul taxării gunoaielor a ajuns la Guvern. Nu cetățenii trebuie să plătească taxă! Sursa foto. EVZ

Operatorii de salubritate din România se opun proiectului de ordonanță de urgență al guvernului care prevede ca taxa de 80 de lei pe tona de deșeu depozitat la groapa de gunoi să fie plătit de firmele de salubritate. Ei susțin că autoritățile române nu țin cont de directiva europeană conform căreia Poluatorul plătește, nicidecum cel care transportă gunoiul. Proiectul urmează să fie aprobat în ședința din această săptămână a Guvernului

Este posibil ca în perioada următoare România să se confrunte cu o revoltă a gunoierilor care, prin neridicarea deșeurilor menajere de la populație, să aibă urmări dramatice pentru mediu. Supărarea operatorilor de salubritate pleacă de la declarațiile ministrului Mediului, Daniel Constantin, cu care, se pare, nu au reușit să se înțeleagă deși Asociația Română pentru Managementul Deșeurilor s-a întâlnit în mai multe rânduri cu el. Mai exact, în urmă cu câteva zile Daniel Constantin și-a menținut punctul de vedere conform căruia „penalitatea ar trebui fie suportată de salubriști”.

FOTO:Pubele de colectare selectivă FOTO: FERI PREDESCU

Ne puteți urmări și pe Google News

La ora actuală, România are o rată de reciclare a deșeurilor de 4,5%, iar ținta ce trebuie atinsă este 50%, până în 2020. La 1 ianuarie 2017, România a introdus această taxă de 80 de lei/tonă de gunoi depozitat. „Ideea este să nu avem măriri de taxe la gunoi pentru cetățeni. Vom impune praguri, iar taxa de depozitare nu va fi plătită de către cei de la depozitele de gunoi, ci de către operatorii de salubritate”, a spus ministrul Mediului Daniel Constantin.

Salubriștii resping plata taxei de gunoi: Poluatorul plătește !

Dacă va fi aprobat de Guvern, proiectul elaborat de ministerul Mediului va fi, cel mai probabil, contestat. „Ordonanța va fi contestată, pentru că nu ai cum să creezi o obligație unui salubrist, care deja are un contract în derulare, să plătească niște penalități. Problema e simplă și se află sub nasul nostru: asumarea responsabilității. Dacă nu se asumă responsabilitatea, atunci trebuie să vină altcineva”, declara, săptămâna trecută, pentru Agerpres, Radu Merica, director general RER (Recuperare Ecologică și Reciclare), la conferința PRIA Environment.

FOTO: Eduard Martin director Polaris FOTO: FERI PREDESCU

Unul dintre cei mai mari operatori de salubritate din România, Polaris M Holding, care ridică gunoaiele în Constanța, Arad, Târgu Jiu, Eforie, Năvodari, Mangalia, Alba Iulia, Bumbești Jiu, Slobozia, precum și in judetele Teleorman și Timiș, are o atitudine tranșantă. Administratorul Companiei, Eduard Martin, susține că salubriștii nu produc gunoi, doar îl transportă. El crede că de fapt „este o greșeală de abordare” pentru că proiectul Ordonantei nu ține cont de principiul european „Poluatorul plătește”. Principiul este prezent în Directiva pe deșeuri 98 /2008, care statuează că cel care produce deșeuri este cel care trebuie să plătească manipularea deșeurilor și eliminarea lor finală.

„Penalitățile pentru gunoi trebuie plătite de autoritățile locale”

Taxa de 80 de lei pe tona de deșeuri ar avea rolul de a scădea cantitățile care merg la groapa de gunoi prin creșterea cantităților reciclabile, colectate, separat, de la sursă. Eduard Martin se opune: „Operatorul de salubritate nu poate, în nici un caz, determina populația să arunce, separat, deșeurile. Singura care poate obliga populația, prin legea 101/2006, este autoritatea locală. Nu este corect să pedepsești operatorul de salubritate pentru că autoritățile locale, din motive pe care le cunoaștem cu toții, nu amendează populația”.

În consecință, salubriștii din România au propus ministrului Mediului ca penalitatea de 80 de lei pe tona de gunoi „să fie plătită de către autoritățile locale către fondul de mediu, iar autoritățile locale să o descarce, cum cred ele de cuviință, către cei care fac gunoi, populația sau firmele producătoare de deșeuri”.

Potrivit lui Eduard Martin, membru în Asociația Română pentru Managementul Deșeurilor, „operatorii de salubritate nu vor accepta, sub nicio formă, să plătească factura pentru neimplicarea autorităților locale și pentru neimplicarea populației în colectarea separată. Operatorii de salubritate sunt dispuși să plătească pentru greșelile lor dar în niciun caz pentru greșelile altora”.

Ministrul Mediului: Taxa nu trebuie plătită de cetățeni sau primării

Modificarea și completarea OUG nr. 196/2005 are ca scop stimularea reciclării, în condițiile în care România trebuie, conform obligațiilor asumate prin aderarea la UE, să ajungă să recicleze 50% din deșeurile municipale generate la nivel național până în 2020. „Această taxă este, de fapt, o taxă penalizatoare pentru situația în care se află România, din punct de vedere al managementului de deșeuri. Din păcate, pe zona de reciclare, România are un procent de doar 4- 5%, iar ținta pe care trebuie să o atingă în 2020 este de 50%. Preocuparea nostră este să nu avem în perioada următoare măriri de taxe din punct de vedere al managementului de deșeuri la cetățeni sau pe administrațiile publice locale. Taxa pe depozitare nu va mai fi plătită de depozitar, va fi plătită de operatorii economici, cei care transportă sau cei care depozitează, care vor avea o țintă de valorificare. Dacă în fiecare an nu își ating această țintă de depozitare, atunci ei plătesc taxa penalizatoare de 80 de lei numai la diferența pe care nu au atinso”, a declarat Daniel Constantin. (Cristina Vladu)