Scandalul recalculării pensiilor. Acuzații reciproce între PNL și PSD: Se caută un vinovat pe sub mese

Robert Sighiartău. Sursa: Arhiva EVZ

București.  Deputatul PNL Robert Sighiartău a lansat vineri critici dure la adresa PSD, acuzându-i pe social-democrați  de generarea unor așteptări nerealiste în rândul pensionarilor, urmate de încercarea de a transfera vina pe umerii unor funcționari de la Casa Națională de Pensii care au muncit intens pentru a finaliza recalculările la timp.

PNL: „PSD a creat așteptări nerealiste și acum caută vinovați”

„Este evident că Ciolacu aduce ghinion pensionarilor din România,” a spus Robert Sighiartău, referindu-se la președintele PSD, Marcel Ciolacu. Deputatul liberal și-a continuat tirada împotriva purtătorului de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, acuzându-l că încearcă să găsească țapi ispășitori pentru problemele apărute în procesul de recalculare a pensiilor. Potrivit lui Sighiartău, PSD are obiceiul de a da vina pe alții atunci când lucrurile nu merg conform planului.

Sighiartău a susținut că PSD a crescut deliberat așteptările în rândul pensionarilor, promițându-le majorări substanțiale, dar că acum, în fața dificultăților, încearcă să își scape pielea aruncând vina pe funcționarii care au avut sarcina de a redacta și implementa deciziile de recalculare a pensiilor. „Este tipic pentru PSD să caute scuze și să evite asumarea responsabilității atunci când promisiunile lor nu se concretizează,” a declarat Sighiartău într-o postare pe rețelele sociale.

El a subliniat că aceste acuzații vin într-un moment critic, când ministra muncii declară public că procesul de recalculare a fost un succes, iar Romașcanu, în contrast, sugerează existența unor erori tehnice. Sighiartău a subliniat contradicțiile dintre pozițiile oficialilor PSD, acuzându-i de incoerență și lipsă de transparență în comunicarea cu publicul.

PSD: „Problemele sunt moștenite de la guvernele anterioare”

Reacția liberarului s-a constituit ca o replică, la afirmațiile lui Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, care a adus o serie de critici la adresa guvernelor anterioare și a partidelor care le-au susținut. Romașcanu a afirmat că USR și PNL sunt cei care ar trebui să explice de ce, în mandatul lor la guvernare, nu a fost majorată nicio pensie. El a menționat că PSD a reușit renegocierea unor condiții nefavorabile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), inclusiv plafonul de 9,4% alocat pensiilor.

Lucian Romașcanu. Sursa foto: Razvan Valcaneantu \ EEC

Romașcanu a acuzat USR de populism, susținând că acest partid se folosește de nemulțumirea publică pentru a obține capital politic. „USR și alți actori politici amplifică artificial tensiunile, sugerând că există o problemă sistemică, când, în realitate, doar un procent foarte mic dintre pensionari au solicitat o nouă recalculare,” a precizat purtătorul de cuvânt al PSD.

Probleme tehnice la Casa Națională de Pensii, condusă de PNL

Romașcanu a recunoscut că au existat probleme tehnice la Casa Națională de Pensii, dar a subliniat că acestea sunt minore și că pensiile nu vor fi diminuate. Potrivit lui, doar o mică parte dintre pensionari au primit recalculări negative și că aceștia vor continua să primească aceeași sumă ca înainte. De asemenea, Romașcanu a insistat că este vorba doar despre o comunicare deficitară, sugerând că formularele de recalculare ar fi putut fi redactate mai clar pentru a evita confuziile.

„Pensionarii nu trebuie să-și facă griji. Pensia lor va rămâne la nivelul actual. Chiar și acele cazuri unde recalcularea a indicat o scădere, pensionarii vor continua să primească aceleași sume ca și până acum,” a afirmat Romașcanu. El a dat asigurări că agitația din societate se va calma în septembrie, când pensiile recalculate vor începe să fie distribuite.

USR sesizează Avocatul Poporului

În acest context de controverse, deputatul USR Radu Miruță a decis să sesizeze Avocatul Poporului, acuzând guvernul condus de PSD și PNL de încălcarea principiilor contributivității și stabilității prin noile măsuri de recalculare a pensiilor. USR critică graba cu care a fost adoptată noua lege a pensiilor, fără a se lua în considerare impactul asupra celor care au muncit în condiții grele, pentru care s-au plătit contribuții suplimentare.

În timp ce politicienii continuă să-și arunce acuzații unii altora, pensionarii din România rămân în așteptarea unor soluții concrete și a clarificării situației. Pe fondul unei comunicări politice confuze și al nemulțumirilor sociale, miza recalculării pensiilor devine un subiect de dispută majoră între principalele partide politice din țară.