SCANDALUL Panama Papers, SUBIECT de film. Cine este regizorul care se încumetă să intre în lumea AVERILOR din PARADISURILE FISCALE

SCANDALUL Panama Papers, SUBIECT de film. Cine  este regizorul care se încumetă să intre în lumea AVERILOR din PARADISURILE FISCALE

Steven Soderbergh va reveni pe marile ecrane după producţiile "Logan Lucky" şi "Unsane" cu un film despre scandalul Panama Papers cu titlul "The Laundromat". Din primele informații, se pare că noua producție se va concentra asupra scurgerii şi publicării a 11,5 milioane de documente confidenţiale de către firma panameză de avocatură şi consultanţă corporate Mossack Fonseca.

Informaţiile scurse către presă au pus probleme unui număr mare de companii, oameni politici sau celebrităţi care se foloseau de paravanul oferit de firma Mossack Fonseca pentru a desfăşura operaţiuni ilegale de evaziune fiscală, conform tvovermind.com, citat de agerpres.ro.

Având în vedere faptul că acest scandal s-a produs în 2015, fiind relativ proaspăt în memoria colectivă, el poate încă să trezească sensibilităţi în rândul celor implicaţi după ce va apărea şi pe marile ecrane.

Deocamdată nu a fost anunţată distribuţia, dar există informaţii că va fi una de cinci stele, ca o măsură de siguranţă pentru producători. Dacă filmul nu va atrage prin subiectul tratat, producătorii vor încerca să-l facă atractiv prin actorii din distribuţie, scrie sursa citată în articolul publicat joi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şefi de stat şi alţi politicieni de rang înalt, miliardari, celebrităţi, sportivi, dar şi reţele criminale se numărau printre beneficiarii reali a peste 214.000 de societăţi offshore înregistrate în 21 de paradisuri fiscale, conform anchetei rezultate dintr-un efort jurnalistic comun realizat de 107 instituţii media care au reuşit să intre în posesia unor documente din arhivele secrete ale firmei Mossack Fonseca, fiind vorba despre cea mai mare scurgere de informaţii financiare înregistrată până în prezent.

Printre cei care au recurs la diferite montaje financiare pentru a-şi disimula averile au fost enumeraţi membri ai anturajului preşedintelui rus, Vladimir Putin, premierul pakistanez Nawaz Sharif, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, şi fostul şef al executivului de la Kiev Pavlo Lazarenko, premierul islandez, Sigmundur David Gunnlaugsson, regele Salman al Arabiei Saudite, preşedintele argentinian Mauricio Macri sau fostul premier irakian Ayad Allawi. În scandal au apărut şi nume din afara lumii politice, cum ar fi cazul fotbalistului Lionel Messi sau al fostului preşedinte al UEFA, Michel Platini.

În centrul acestei 'pânze de păianjen' se afla societatea de avocatură Mossack Fonseca, specializată în consultanţă pentru crearea companiilor offshore, societăţi ecran ce disimulează identitatea reală a proprietarilor lor. Societatea Mossack Fonseca este înregistrată în Panama, ţară considerată unul dintre centrele financiare cele mai opace ale planetei şi o placă turnantă pentru spălarea de bani, mai ales a fondurilor provenite din fraude şi activităţi criminale. Documentele din arhiva acestei societăţi panameze relevă că, începând din anul 1977 şi până în 2015, ea a creat sau administrat peste 214.000 de entităţi offshore în 21 de paradisuri fiscale pentru clienţi proveniţi din peste 200 de ţări şi teritorii.