SCANDALUL ÎNCHISORILOR CIA. Ion lliescu s-a răzgândit! Asemănările cu precedentul Adrian Severin

Fostul președinte Ion Iliescu susține că declarațiile date presei străine potrivit cărora România ar fi găzduit o închisoare a CIA ar fi fost răstălmăcite. Un alt demnitar implicat într-un scandal asemănător, Adrian Severin, face aplogogia spionajului.

Fostul președinte Ion Iliescu a explicat ieri, pe blog, că e „neplăcut suprins” de modul în care au fost reflectate afirmaţiile sale pentru „Der Spiegel”. El susține că nu a confirmat în niciun fel existenţa unei închisori ilegale a CIA în România, închisoare unde s-ar fi aplicat tehnici precum tortura. „Am precizat la fel de clar că, dacă aș fi știut ce destinație are facilitatea solicitată de partea americană, aș fi luat, cu siguranță, o altă decizie”, a scris Iliescu.

Precedentul

Scandalul declanșat de declarațiile lui Iliescu amintește de un caz care privea tot servicii secrete. În 1997, la 43 de ani, Adrian Severin făcea o declarație explozivă în cadrul unui interviu: România are politicieni spioni pentru guverne străine, că directorii de ziare sunt plătiți de servicii secrete și că șefi ai campaniilor anticorupție au un trecut dubios. Severin, care ocupa atunci funcția de ministru de Externe, arăta, într- un interviu pentru cotidianul „Azi”, că a văzut o serie de documente secrete din care rezultă fără dubiu că doi sau trei directori de ziare erau agenți ai unor servicii străine. „După cum am văzut cu ochii mei, probe indiscutabile atestând că vreo doi-trei directori ai unor cotidiane de mare tiraj sunt agenți ai unor servicii străine. Că vreo doi șefi de partid celebri, și chiar prețuiți, sunt și ei agenți străini bine finanțați din afară, că vreo câțiva mari lupătători pentru drepturile omului sunt foști informatori ai Securității. Că vreo câțiva mari combatanți anticorupție au făcut mari matrapazlâcuri și acum sunt șantajați de unii și de alții, executând ordinele șantajiștilor fără crâcnire, m-am simțit -paradoxalmai liniștit”, își încheia Severin acuzațiile. Declarațiile acestuia au fost luate în râs, directorii de gazete de atunci i-au cerut să publice numele celor vizați, lucru care nu s-a întâmplat niciodată.

FOTO: Adrian Severin

Suspiciuni întemeiate

Ulterior, Severin nu a venit cu nicio explicație pentru declarațiile sale, repetând de fiecare dată că nu are nimic de comentat. Nu a vrut să răspundă nici dacă are documente cu care să-și dovedească acuzațiile. Întrun final, fiind presat de opinia publică, Severin a precizat că informațiile pe care le deține sunt și vor fi transmise instituțiilor care gestionează astfel de situații. De atunci nu s-a mai auzit nimic de sesizarea lui Severin.

În replică, Costin Georgescu, pe atunci director al SRI, susținea că nu deține niciun fel de date privind apartenența unor directori de ziare sau lideri de partid la servicii de informații străine. Aceeași reacție a avut-o și Cătălin Harnagea, directorul de atunci al SIE.

Prima declarație

Iliescu a afirmat, într-un interviu acordat „Spiegel” online și publicat la jumătatea săptămânii trecute, că el a aprobat „în principiu” o solicitare a SUA din perioada 2002-2003 privind crearea unui centru al CIA în România, fără a ști că urma să fie vorba de vreo unitate pentru detenție, detaliile proiectului stabilindu-le generalul Ioan Talpeș. În perioada 2002-2003, Statele Unite au formulat o cerere privind găzduirea de către România a unui centru al Agenției Centrale de Informații (CIA). Imediat, președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Anne Brasseur, a salutat afirmația fostului președinte privind prezența unui centru CIA în România și a cerut autorităților să efectueze o investigație serioasă.

Azi, Severin spune: „A face spionaj nu e nicio rușine”

Ieri, când a auzit despre ce este vorba, fostul europarlamentar PSD a precizat categoric că își menține declarațiile de acum opt ani, ba mai mult, ele s-au și adeverit. „Ca fenomen în sine, ceea ce am spus eu atunci a fost confirmat ulterior de CSAT. Astăzi este privit ca un lucru evident. Aceste chestiuni nu se petrec numai la noi, ci și în alte părți. Cu două săptămâni înainte de declarația mea, același lucru a fost spus de ministrul Apărării din Polonia”, a declarat, pentru EVZ, Adrian Severin.

FOTO: În 1997, întreaga presă a explodat după o frază a ministrului de Externe. Demnitarul nu a dat niciun nume atunci

Fostul europarlamentar a mai arătat că, în acest moment, bătălii nu se dau la vedere, ci în umbră, războaiele sunt neconvenționale și ele se duc prin agenți de influență.

Întrebat dacă poate acum da câteva nume din cele nerostite în 1997, Severin a precizat că „numele există, cine trebuie să le știe, cu siguranță le cunoaște. Unii dintre ei au plecat la Doamne- Doamne între timp". „În acest domeniu, personajele apar discret și dispar discret. Eu am atras atunci atenția”, a mai spus Severin. „Din punctul de vedere al detaliilor, momentul este depășit. Patronii de presă la care mă refeream atunci s-au schimbat. Sunt cumva...sătul de subiect”, a completat el.

Mai mult, fostul ministru de Externe este convins că spionajul este o activitate onorabilă și că noi, ca țară, trebuie să facem spionaj deoarece „nu e nicio rușine”. „Nu mă deranjează că unul sau altul face spionaj în România, mă deranjează dacă eu nu contracarez acest fenomen”, a încheiat fostul ministru.