Scandalul împărțirii politice a județelor se amplifică. Intră în a treia săptămână. Săptămâna aceasta reîncep negocierile politice dintre PNL, USR-PLUS și UDMR pentru repartizarea județelor în care urmează să fie numiți prefecții și subprefecții partidelor guvernamentale, negocieri care se duc de peste trei săptămâni.
Scandalul împărțirii politice a județelor se amplifică. Intră în a treia săptămână
Săptămâna aceasta reîncep negocierile politice dintre PNL, USR-PLUS și UDMR pentru repartizarea județelor în care urmează să fie numiți prefecții și subprefecții partidelor guvernamentale, negocieri care se duc de peste trei săptămâni.
Disputa constă în faptul că toate partidele doresc adjudecarea județelor bogate, majoritatea lor fiind fiefuri ale PNL.
În paralel, liderii partidelor din coaliția majoritară vor continua să târguiască și împărțirea regiilor, agențiilor și companiilor de stat aflate în controlul ministerelor și a Secretariatului General al Guvernului
Tensiunile escaladează
Timpul extins de când se poartă aceste negocieri probează faptul că tensiunile politice dintre USR-PLUS și PNL escaladează, în loc să se diminueze.
Liderii USR-PLUS critică public toate acțiunile pe care le-au efectuat miniștrii PNL în ministerele care au fost preluate de progresiști, iar liberalii îi acuză pe miniștrii USR-PUS, care conduc ministere economice, de faptul că blochează proiectele de investiții.
Și că aceștia, prin ministrul USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, au scos din actele de decizie asupra Programului Național de Redresare și Reziliență (PNNR), ministerul de Finanțe și SGG.
E vorba de un program de fonduri europene în valoare de 30 de miliarde de euro. Deci, stăpâni pe fondurile europene cuprinse în PNRR au rămas doar liderii USR: ministrul Ghinea și vicepremierul Dan Barna.
Miniștrii USR au scos miniștrii PNL din repartizarea fondurilor europene
Oficial, potrivit unor miniștri liberali, prezența mai ales a ministrului de Finanțe ca factor de decizie în distribuirea fondurilor europene este obligatorie deoarece acesta participă în Comitetul Economic și Financiar al Uniunii Europene care analizează și aprobă plățile banilor europeni din PNNR. Iar SGG are un rol de coordonare între instituțiile Executivului.
A fost nevoie de intervenția premierului Cîțu pentru ca cele două ministere PNL cu rol în derularea fondurilor europene să fie incluse din nou în Memorandumul privind PNRR stabilit de ministrul Ghinea și avizat de vicepremierul Dan Barna.
În acest caz liderii USR-PLUS au fost prinși de două ori în offside.
De mai multe săptămâni și organizații ale mediului de afaceri critică atitudinea ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, de tergiversare periculoasă a finalizării PNRR destinat redresării mediului privat afectat grav de criza economică.
Termenul final de depunere la Bruxelles a Programului Național de Redresare și Reziliență este peste doar trei luni. În luna aprilie.
Alte urgențe, alte negocieri. A intrat și președintele Klaus Iohannis în joc
Tratativele dintre actorii politici aflați la guvernare pentru Legea bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale pe anul 2021 mai au și ele până a fi finalizate.
Premierul Florin Cîțu a anunțat că vrea ca legile respective să intre în dezbaterea parlamentară în primele zile după începutul sesiunii ordinare a Parlamentului care începe pe 1 februarie.
Pe contrele politice dintre USR-PLUS și PNL privind bugetul de stat pe anul 2021 a intervenit și șeful statului care i-a chemat la Cotroceni pe premier, pe vicepremierul Dan Barna, pe ministrul de Finanțe și pe cel al Fondurilor Europene.
Exact pe cei implicați și în disputa creată de liderii USR privind Memorandumul PNRR referitor la repartizarea fondurilor europene, dispută clarificată de premierul Cîțu.
Implicarea șefului statului în finalizarea legii bugetului pe 2021 este încă o probă a tensiunilor politice permanente dintre progresiști și liberali, tensiuni pe care președintele Iohannis și-a arătat intenția de a le controla pentru a nu afecta guvernarea.