Scandalul „Hexi Pharma”, în faza pe anticorupţie

Scandalul „Hexi Pharma”, în faza pe anticorupţie

Un nou dosar privind Hexi Pharma, firma omului de afaceri Dan Condrea care a vândut dezinfectanţi diluaţi în spitale, a fost deschis la DNA, iar ancheta vizează 350 de spitale

Procurorii anticorupţie au demarat investigaţiile într-un nou dosar privind Hexi Pharma, separat de ancheta care se desfăşoară la Parchetul General, transmite B1Tv.

Este vorba despre dosarul 322/2016, în care procurorii urmează să stabilească de unde au fost cumpărate substanţele, care sunt „resorturile” prin care firma omului de afaceri Dan Condrea a ajuns să încheie contracte cu atâtea spitale şi dacă acesta a avut „trecere” la oameni din Minsiterul Sănătăţii, ori la persoane din direcţiile judeţene astfel încât firma acestuia să fie favorizată.

Intreg scandalul dezinfectanţilor diluaţi din spitale a pornit de la sesizări ale unui fost angajat al Hexi Pharma, trimise la DNA şi la Corpul de Control al premierului, în care acesta scria că produsele sunt neconforme şi că pentru câştigarea unora dintre licitaţii s-a oferit mită. Potrivit acestuia, de la Hexi Pharma plecau periodic plicuri cu bani ai căror destinatari erau persoane de decizie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Separat de ancheta de la DIICOT, procurorii anticorupție au demarat cercetările în dosarul 322/2016 în care este vizată compania Hexi Pharma

Pe de altă parte, anchetatorii de la DIICOT coordonaţi de procurorul Romulus Varga au trimis probe la Institutul Cantacuzino pentru a fi verificate de specialişti, transmit surse citate de Mediafax.

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, ieri, că în dosarul Hexi Pharma se fac examinări de natură fizico- chimică la un institut românesc, însă nu a dorit să dea numele acestuia. Totodată, el a negat că institutul în cauză este Cantacuzino.

„Deocamdată numele institutului nu vi-l spunem ca să nu fie deranjaţi experţii care lucrează la aceste examinări. Pe lângă aceste fapte se mai lucrează, de asemenea, la ridicatul actelor, la verificarea valorii contractelor de achiziţii care au fost efectuate şi la multe alte acte de urmărire penală care în acest moment nu ar trebui să fie cunoscute”, a spus şeful Parchetului General.

În urmă cu o săptămână, experţii ICECHIM au raportat că există diferenţe semnificative între valorile declarate şi cele găsite efectiv în produsele Hexi Pharma.

Hexi Pharma şi-a retras acţiunea

Compania Hexi Pharma şi-a retras, ieri, de pe rolul Tribunalului Bucureşti cererea de intrare în insolvenţă, a anunţat purtătorul de cuvânt al instanţei, magistratul Laura Andrei. Procurorii obţinuseră deja, luni, o primă decizie de suspendare a intrării Hexi Pharma în insolvenţă, la Judecătoria Sectorului 5. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată la instanţa ierarhic superioară. Până în data de 14 iulie inclusiv, Hexi Pharma are interdicţia iniţierii procedurii de dizolvare sau lichidare, interdicţia fuziunii, divizării sau reducerii capitalului social, interzicerea înstrăinării activelor, interzicerea plaţilor şi transferurilor bănești, cu excepţia celor necesare pentru plata utilităţilor şi a salariilor, interzicerea producerii şi comercializării de produse biocide. Hexi Pharma Co SRL cerea intrarea în insolvență pentru datorii de peste 23 de milioane de lei către mai mulți furnizori și către stat, în încercarea de a-și proteja pofiturile obținute din livrări de dezinfectanți diluați către spitalele din România.