Scandalul Facebook „A LOVIT” 87 de milioane de utilizatori. DATELE au ajuns la Cambridge Analytica. DEZVĂLUIRILE care schimbă REGULILE în ONLINE

Scandalul Facebook „A LOVIT” 87 de milioane de utilizatori. DATELE au ajuns la Cambridge Analytica. DEZVĂLUIRILE care schimbă REGULILE în ONLINE

Scandalul Cambridge Analytica este departe de a se încheia. Dimpotrivă, pe zi ce trece apar noi și noi informații despre politica Facebook și despre modul în care le-au fost încălcate drepturile utilizatorilor. Potrivit noilor estimări, Facebook consideră că datele a până la 87 de milioane de utilizatori au fost transferate în mod incorect la firma de consultanţă politică Cambridge Analytica. Reamintim că firma Cambridge Analytica a utilizat date sustrase în 2014 din conturile Facebook pentru a stabili profilurile alegătorilor americani şi a le trimite reclame politice personalizate. Urmare scandalului care începe să schimbe multe reguli din online, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, va fi audiat pe 11 aprilie.

Datele a 87 de milioane de utilizatori Facebook, majoritatea din Statele Unite, probabil au fost accesate ilegal de compania de consultanţă britanică Cambridge Analytica, anunţă firma de socializare online, potrivit informațiilor cnn.com.

 

SCANDALUL CAMBRIDGE ANALYTICA. Tăcerea lui Zuckerberg lasă Parlamentul britanic cu mâna întinsă. Cum va răspunde Facebook ACUZAȚIILOR?

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Informatorul Christopher Wylie estimase anterior că datele a 50 de milioane de persoane au fost folosite de Cambridge Analytica, firmă care a lucrat pentru campania electorală a lui Donald Trump, în 2016.

Care este noua estimare dezvăluită de FACEBOOK

Noua estimare a fost dezvăluită de directorul pentru tehnologice al Facebook, Mike Schroepfer, printr-o postare pe blog, la câteva ore după ce comisia pentru Comerţ a Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite a anunţat că fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, va fi audiat pe 11 aprilie.

Facebook a fost intens criticată după ce a ieşit la iveală că a ştiut de mai mulţi ani că firma Cambridge Analytica a colectat datele a milioane dintre utilizatorii săi, dar s-a bazat pe asigurările firmei din Londra că a şters informaţiile.

Dezvăluiri noi în scandalul Cambridge-Analytica

"În total, credem că datele din profilurile Facebook a 87 de milioane de persoane - majoritatea din SUA - probabil au fost accesate ilegal de firma Cambridge Analytica", a comunicat miercuri seară Mike Schroepfer, directorul tehnic al Facebook.

 

"În urmă cu două săptămâni, am promis o abordare dură privind informaţiile la care aplicaţiile pot avea acces în momentul conectării la Facebook (...). Astăzi, vrem să transmitem cele mai noi informaţii despre modificările pe care le facem pentru a proteja mai bine datele personale. Vom face mai multe modificări în următoarele luni şi vă vom ţine la curent", a precizat Mike Schroepfer.

 

De unde a pornit întreg războiul

O firmă specializată în analizarea datelor online implicată în campania preşedintelui SUA Donald Trump şi în cea pro-Brexit a exploatat în scop electoral datele de pe Facebook a zeci de milioane de cetăţeni americani în ceea un membru al echipei lui Steve Bannon a numit drept "război psihologic".

Firma Cambridge Analytica a utilizat date sustrase în 2014 din conturile Facebook pentru a stabili profilurile alegătorilor americani şi a le trimite reclame politice personalizate. Christopher Wylie, care a colaborat cu un profesor de la Universitatea Cambridge pentru obţinerea datelor, a declarat pentru publicaţia Observer: "Am exploatat platforma de socializare online Facebook pentru a obţine milioane de profiluri ale alegătorilor. (...) Aceasta a fost baza pe care a fost construită compania". Documente obţinute de publicaţia Observer şi confrmate de Facebook relevă că, până la sfârşitul anului 2015, compania Cambridge Analytica colecta date online la un nivel fără precedent. Facebook nu avertizase încă utilizatorii şi luase doar măsuri limitate pentru securizarea datelor a peste 50 de milioane de persoane.

Potrivit cotidianului The New York Times, copii ale datelor sustrase de firma Cambridge Analytica încă sunt online. Informaţiile au fost colectate printr-o aplicaţie numită "thisisyourdigitallife", creată de profesorul Aleksandr Kogan în mod independent de activitatea sa de la Universitatea Cambridge.