Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că, după ce s-au constatat nereguli la anumite biocide, „cu acţiune fungică, nu pentru bacterii”, s-a dispus retragerea dezinfectanților care se foloseau pentru spitale, iar ministerul a depus o plângere.

„În cursul anului 2018, inspectorii Direcţiilor de Sănătate Publică şi inspectorii Inspecţiei Sanitare din cadrul Ministerului Sănătăţii au efectuat verificări cu privire la eficacitatea produselor biocide folosite nu doar în sistemul sanitar, ci şi în saloanele de înfrumuseţare. Au fost verificate 15 produse biocide – trei dintre acestea prezentând neconformităţi cu privire la eficacitatea fungicidă. Au fost reverificate în laboratoare acreditate RENAR aceste produse. Neconformităţile s-au confirmat. Prin urmare, ministerul a dispus efectuarea unei plângeri penale vizavi de două societăţi – una din Bucureşti şi una din judeţul Prahova, care comercializau aceste biocide”, se arată într-o declarație a ministrului Sănătății, Sorina Pintea. Ea a mai adăugat că „distribuitorul din Prahova a comandat propriile analize, cu care Inspecţia Sanitară nu este de acord pentru că nu sunt acreditate în laboratoare. Prin urmare, ne menţinem afirmaţia cu privire la ineficacitatea acestor biocide. Menţionez că aceste biocide se folosesc pentru dezinfecţia suprafeţelor şi a instrumentarului. Instrumentarul merge ulterior la sterilizare. Pot să vă spun că sunt în peste 30 de spitale din toată ţara, dar în momentul în care s-a constatat această neconformitate, s-a reverificat şi apoi s-a dispus retragerea lor”.

Marți au fost efectuate mai multe percheziții de către poliție, inclusiv la firma Al Carina din Prahova, deținută de Dan Cruceanu. Surse din poliție au declarat pentru EVZ că „din cercetări reiese că, în cursul anului 2018, ar fi fost fabricate și comercializate către diverse unități spitalicești de pe teritoriul național produse pentru dezinfecția suprafețelor, care nu îndeplineau standardele de performanță în distrugerea bacteriilor. Concret, erau mult diluate. Deocamdată se identifică loturile cu probleme. A fost efectuată o percheziție și la firma Al Carina deținută de Cruceanu”.

 

Te-ar putea interesa și: