Scandalul anului în Justiție. Inspecția Judiciară verifică mesajele apărute în spațiul public

Scandalul anului în Justiție. Inspecția Judiciară verifică mesajele apărute în spațiul public

Scandalul Justice Leaks va fi investigat de inspectorii din cadrul Inspecției Judiciare, după apariția în spațiul public a mai multor conversații purtate de magistrați pe un grup de Facebook și pe WhatsApp.

Mesajele de pe grupul Facebook Forumul Magistraților și pe WhatsApp fac obiectul verificărilor unor inspectori din cadrul Inspecției Judiciare. Mai multe mesaje postate de judecători și procurori au stârnit un adevărat scandal în spațiul public.

Inspecția Judiciară a demarat o serie de verificări pe acest subiect, după cum relatează Just News, citând surse din interiorul instituției. Lucrarea a fost repartizată către doi inspectori din Direcția de inspecție pentru judecători, structură aflată în coordonarea judecătorului Roxana Ioana Petcu.

Secția pentru Judecători a CSM a cerut Inspecției Judiciare, după apariția primelor mesaje, „să lămurească, potrivit competențelor, în cel mai scurt timp această situație regretabilă”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform sursei citate, inspectorii judiciari au la dispoziție 45 de zile pentru a stabili dacă există indiciile săvârşirii unei abateri disciplinare. Aceștia urmează să se pronunțe în funcţie de rezultatul verificărilor.

În caz de nevoie, Inspecția Judiciară poate dispune prelungirea termenului cu alte 45 zile. Pentru aceasta trebuie să existe motive întemeiate care să justifice prelungirea termenului.

În cazul în care există indicii cu privire la săvârșirea unei abateri disciplinare, va începe etapa cercetării disciplinare prealabile. În cazul în care aceste indicii nu există, cazul va fi clasat.

Scandalul anului în Justiție

Zilele acestea, în spațiul public au apărut o serie de informații despre conversațiile purtate de mai mulți magistrați pe un grup de Facebook. Discuțiile purtate erau legate de subiecte politice, despre conduita CSM sau despre activitatea altor judecători.

Printre protagoniștii acestor conversații se numărau judecătorul Dragoş Călin, preşedintele Asociaţiei Forumul Judecătorilor din România, procurorul Cristian Ardelean (ex-DNA Oradea), de la Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP), judecătorul Cristi Danileţ și un anume Caius Marcius, despre care însuşi preşedintele CSM, Bogdan Mateescu, afirmă că ar fi procurorul militar Bogdan Pîrlog de la Asociația Inițiativa pentru Justiție.

Evenimentul Zilei a relatat pe larg despre acest scandal izbucnit în spațiul public.

Citește și:

Scandalul anului în justiția română. Pe forumul judecătorilor, șeful CSM este făcut „slugărete”

Scandalul anului în justiția română. Conversații ale procurorilor despre fabricarea dosarelor și moartea adversarilor