Sanna Marin, premierul Finlandei a purtat un sacou prea decoltat. Iar polemica s-a declanşat ca o bombă: „E de-a dreptul scandalos!”, strigă mulţimea virtuală.
Sanna Marin, tânăra prim-ministru al Finlandei, 34 de ani, fiică crescută de două femei, cea mai tânără în funcţia sa din lume, a sfârşit atacată de către haterii de pe web. După ce a pozat pentru coperta magazinului Trendi, cu un blazer cu un decolteu adânc, o ploaie de pietre virtuale s-a abătut asupra ei. Dar o mulţime mult mai numeroasă a ripostat luându-i imediat apărarea şi replicând cu ironie cârcotaşilor tastierelor.

Decolteul bată-l vina

Sanna Marin a fost aleasă în decembrie 2019 şi a fost salutată ca cea mai tânără lider al unui stat din lume (acum locul 1 a trecut la Sebastian Kurz, cancelarul austriac). Pe 8 octombrie a apărut pe coperta revistei-magazin Trendi dar şi cu un interviu în interior. Una dintre fotogafiile făcute de premier a ridicat simultan o ploaie de critici sexiste. Primul ministru, în fapt, era îmbrăcată cu o haină elegantă cu un adânc decolteu, un colier mare dar nimic pe dedesubt. În acest fel unii utilizatori ai webului au sărit imediat, considerând o ruşine pentru rolul său instituţional.

În apărarea ei: fotografia de macho cu bustul gol a liderului rus Vladimir Putin

Imediat s-a dezlănţuit contraofensiva susţinătorilor Sannei Marin, care în spatele acelor săgeţi pseudopolitice au remarcat motorul otrăvit al sexismului şi al misoginismului. La care au răspuns cu o rebeliune ironică: bărbaţi şi femei au postat câte un selfie imitând fotogafia incrimnată, dar şi poza liderului finlandez, cu haştagul #imwithsanna (eu sunt alături de Sanna). Alţii au răspuns postând fotografii cu lideri politici bărbaţi care-şi pun pe tarabă propriul fizic, pornind de la fotografia de macho cu bustul gol a liderului rus Vladimir Putin.

Prim-ministra social-democrată a plasat în centrul politicii sale egalitatea, ducând înainte un program de politici active spre femei (chiar echipa sa guvernamentală este în majoritate feminină), spre tineri şi alte minorităţi discriminate. Crescută de mamă şi de partenera acesteia, după divorţul părinţilor când era mică, a cunoscut pe propria piele adevărata discriminare socială.

Premierul cel mai apreciat la nivel european pe timp de pandemie

Sanna Marin a fost şi una dintre cele mai bune la nivel european în gestionarea urgenţei Covid: de la începutul pandemiei, în Finlanda au fost doar 13.000 de cazuri şi doar 350 de morţi (date de la Johns Hopkins University). Acest premier a părăsit voluntar întâlnirea la vârf a şefilor de stat şi de guvern ai UE, care se desfăşoară în aceste zile la Bruxelles, pentru a se pune în autoizolare, după ce a venit în contact cu un deputat rezultat pozitiv la Covid. Exact cum a procedat preşedinta Comisiei europene, Ursula von der Leyen, joi, notează Leggo.it.