Evenimentul Zilei > Actualitate > Scandal uriaș în jurul statuii lui Octavian Goga din Iași. Primarul Mihai Chirica l-a pus la zid pe poetul și omul politic
Scandal uriaș în jurul statuii lui Octavian Goga din Iași. Primarul Mihai Chirica l-a pus la zid pe poetul și omul politic

Scandal uriaș în jurul statuii lui Octavian Goga din Iași. Primarul Mihai Chirica l-a pus la zid pe poetul și omul politic

O precizare făcută pe soclul statuii lui Octavian Goga, de la Iași, a deschis o polemică, iar primarul Mihai Chirica a explicat de ce a recurs la acest gest.

Mihai Chirica, primarul orașului Iași, a decis să pună, pe statuia lui Octavian Goga (1881 – 1938), poet și politician, o plăcuță cu un mesaj care condamnă cariera politică. Goga este acuzat pentru acțiunile fasciste și antisemite de edilul Iașiului.

Precizarea care a fost făcută de Mihai Chirica pe soclul statuii lui Octavian Goga

„Din păcate, activitatea sa politică este una regretabilă pentru istoria României întrucât a fost militant fascist și antisemit”, scrie pe plăcuța respectivă. Statuia lui Octavian Goga, de la Iași, a fost inaugurată în luna aprilie de primarul Mihai Chirica. La acea vreme deputatul Alexandru Muraru, membru al Partidului Național Liberal (PNL) – devenit recent președinte al PNL Iași – reprezentant al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, avertiza autoritățile locale despre trecutul lui Goga și spunea că a primit asigurări că bustul fie va fi îndepărtat, „fie va fi menționată vizibil și foarte amănunțit activitatea antisemită și persecutorie” a acestuia.

Ce spune edilul orașului Iași: „Eu nu judec, nu pot și nu vreau, dar las românii să tragă concluzia care cred că este corectă”

„Cârpeala memorială

Primăria Iași a adăugat un “addendum” pe lateralul soclului bustului lui Goga. Bustul a rămas în același loc vizibil, în care își dă întâlnire în fiecare dimineață cu studenții de la “Cuza”. În privința inscripțiilor de pe soclu, să-și ia fiecare ce are chef, ce poate fi mai democratic?”, a scris istoricul Adrian Cioflâncă.

„Nimeni nu contestă valoarea omului de cultură Octavian Goga, este poetul nostru, dar trebuie să avertizăm că valoarea culturală nu este o scuză pentru greșelile politice. Comuniștii au ascuns latura fascistă a unor personalități culturale, au ascuns și pagini din istorie care nu sunt o mândrie pentru noi, românii. Eu nu judec, nu pot și nu vreau, dar las românii să tragă concluzia care cred că este corectă”, a explicat primarul Mihai Chirica, pentru libertatea.ro.