Evenimentul Zilei > Sport > Scandal uriaș după finala Euro Val de insulte rasiste la adresa celor care au ratat pelaty-urile Angliei
Scandal uriaș după finala Euro Val de insulte rasiste la adresa celor care au ratat pelaty-urile Angliei

Scandal uriaș după finala Euro Val de insulte rasiste la adresa celor care au ratat pelaty-urile Angliei

Echipa Angliei a pierdut finala Euro la loteria penalty-urilor. Dintre britanici au ratat Jadon Sancho, Bukayo Saka și Marcus Rashford. Cun toți cei trei jucători sunt de culoare, pe rețelele de socializare s-a dezlănțuit infernul.

Imediat după ce ultima lovitură de departajare a înclinat balanța în favoarea Italiei, un val de insulte rasiste s-a dezlănțuit pe rețelele de socializare. Multe din insulte au fost trimise direct pe paginile de socializare ale celor trei jucători care au ratat.

Rshford, ținta  rasiștilor

Cel mai vizat a fost Rashford, un jucător în vârstă de numai 23 de ani. El este pentru a doua oară victima unui astfel de atac. La sfârșitul lunii mai, suporterii lui Manchester United l-au supus unui atac similar, acuzându-l de înfrângerea echipei lor favorite în finala Europa League în fața spaniolilor de la Villarreal.

Federația Engleză cere pedepsirea celor responsabili pentru atacurile rasiste

Injuriile cumplite primite de jucători pentru ratarea loviturilor de departajare a atras reacția promptă a Federației Engleze de Fotbal, care a condamnat în termeni duri insultele suporterilor britanici.”FA condamnă cu tărie toate formele de discriminare şi este îngrozită de rasismul din spaţiul online care a vizat unii dintre jucătorii noştri. Vom face tot ce putem pentru a sprijini jucătorii afectaţi, cerând în acelaşi timp pedepsele cele mai dure posibile pentru oricine este responsabil”, au scris reprezentanții Federației Engleze de Fotbal pe Twitter.
Echipa națională a Angliei a făcut deja cunoscut faptul că va continua să lupte împotriva rasismului în fotbal și să-și manifeste adeziunera la mișcarea Black Lives Matter îngenunchind înaintea meciurilor.
Și premierul britanic s-a arătat consternat de atitudinea fanilor britanici
„Această echipă engleză merită să fie lăudată pentru eroism, nu abuzată rasial pe rețelele de socializare”, a scos pe Twitter prim-ministrul britanic Boris Johnson. „Celor responsabili pentru acest abuz teribil ar trebui să le fie rușine”.
Jurnaliștii și comentatorii au solicitat platformelor Twitter, Facebook și Instagram să șteargă neîntârziat insultele rasiste, scrie Rai News.

Furie pe străzile Londrei

Suporterii englezi nu și-au vărsat furia numai pe internet, ci și pe străzile Londrei, unde s-au încîierat cu italienii și au vandalizat o pictură murală care-l onora pe Marcus Rashford. Asta în ciuda faptului că selecționerul Angliei, Gareth Southgate, a declarat că responsabilitatea pentru loviturile de la 11 metri ratate îi aparține în totalitate. „Penalty-urile ratate sunt responsabilitatea mea. Nimeni nu e de capul lui aici. Faptul că s-au ratat trei lovituri de departajare este vina mea. Am fost foarte bine pregătiți, am început meciul foarte bine, dar băieții nu au reușit să transforme loviturile de la 11 metri în această seară.”

Publicat in categoriile: Sport
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: