Evenimentul Zilei > Politica > Scandal total la Palatul Victoria. Ședința de Guvern a fost suspendată. Cîțu, în război cu miniștrii USR PLUS pe programul „Anghel Saligny”
Scandal total la Palatul Victoria. Ședința de Guvern a fost suspendată. Cîțu, în război cu miniștrii USR PLUS pe programul „Anghel Saligny”

Scandal total la Palatul Victoria. Ședința de Guvern a fost suspendată. Cîțu, în război cu miniștrii USR PLUS pe programul „Anghel Saligny”

Premierul Florin Cîțu a decis să pună pe ordinea de zi suplimentară proiectul extrem de controversat „Anghel Saligny”. Numai că miniștrii USR PLUS au amenințat că vor părăsi ședința dacă premierul va continua. Astfel, ședința a fost suspendată până la ora 19.00.

Ședința de miercuri a guvernului, începută la ora 11.00, a iscat un nou scandal între miniștrii liberali și cei din USR PLUS. Totul s-a întâmplat din cauza faptului  că premierul Florin Cîțu a vrut să introducă controversatul program Anghel Saligny pe ordinea de zi suplimentară.

Potrivit surselor, USR PLUS se opune proiectului, care nu are în acest moment avizul de la Ministerul Justiției. Proiectul de ordonanță de urgență nu apare pe ordinea de zi făcută publică de guvern.

Aşadar, potrivit unor surse participante la ultima ședință a coaliției, cei din USR PLUS le-au transmis partenerilor de guvernare că ei nu sunt printre beneficiarii programului „Anghel Saligny” pentru că au puțini primari, și prin urmare vor să le fie deblocat unul dintre proiectele lor. „Atunci au dat exemplu Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție”.

USR PLUS: Programul preia toate erorile din vechiul PNDL, program controlat de Liviu Dragnea

Cei de la USR PLUS au amenințat, nervoși, că vor depune o moțiune de cenzură, dacă se adoptă proiectul, acuzând faptul că nu există avizele necesare. Însă, surse guvernamentale au explicat pentru Digi24.ro că proiectul poate fi adoptat fără avize în baza HG care reglementează procedura de avizare și care „nu lasă loc pentru a bloca activitatea executivului”.

Programul Anghel Saligny, promis de Cîțu în plină campanie electorală internă în PNL, prevede cheltuirea a 50 de miliarde de lei în următorii 6 ani pentru mici proiecte de infrastructură în teritoriu.

În acest moment, proiectul nu are avizele de la Ministerul Economiei, Ministerul Justiției și Ministerul Transporturilor, toate conduse de miniștrii de la USR. Problema pentru Florin Cîțu este că în lipsa acestor avize decizia nu va putea fi publicată în Monitorul Oficial.

Cei de la USR-PLUS se opun categoric acestui proiect și chiar au amenințat că vor părăsi sala de ședințe a Guvernului.

În ce constă programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”

Programul, dacă ca fi pus în aplicare, preia lucrările Companiei Naţionale de Investiţii. Mai precis, începând din 15 septembrie se va deschide sesiunea de proiecte 2021 pentru drumuri, apă, canalizare şi gaze naturale din localităţi.

Potrivit premierului, Programul de investiții Anghel Saligny va avea 50 de miliarde de lei pe cel puțin 6 ani: Astăzi, am avut în primă lectură un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea Programului naţional de investiţii «Anghel Saligny», un program de investiţii pentru autorităţile locale prin care vom putea să implementăm asfaltare de drumuri, canalizare şi apă, program care va avea un buget de 50 de miliarde de lei şi se va întinde pe minim 6 ani de zile , a declarat Cîţu, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Acest program este necesar, deoarece este inadmisibil să existe localităţi cu drumuri neasfaltate, fără canalizare sau apă.

Sunt lucruri de bază pe care puteam să le avem până acum în România. Le vom face în acest mandat, a afirmat prim-ministrul Cîţu.

De asemenea, liderul PNL, Ludovic Orban, a anunțat că partidele din coaliția de guvernare au decis demararea noului Program de Investiții pentru comunitățile locale, care se va derula după modelul PNDL, cu un buget multianual de aproape 50 de miliarde de lei. Banii vor fi folosiți, pe 7 ani, pentru proiecte de infrastructură rutieră, de apă și canal și de extindere a rețelelor de gaz. Guvernul urmează să pregătească actul normativ.

 

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: