Primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare(FNSP) s-au certat „ca la uşa cortului” în sediul prefecturii, fiecare menţinându-şi punctul de vedere în privinţa cedării portului către autorităţile locale.
În timp ce primarul l-a acuzat pe liderul FNSP, Mircea Burlacu, că face jocurile milionarilor din port fiind „montat” împotriva lui de oamenii de afaceri, sindicaliştii l-au atacat pe Radu Mazăre acuzându-l că îi constrânge pe constănţeni să semneze liste de susţinere a preluării portului de către primărie. Liderii sindicali au precizat că nu au venit să negocieze ci să îl roage pe primar să renunţe la solicitarea pachetului de acţiuni de 13% de la ministerul Transporturilor. Protestul lor se îndreaptă împotriva guvernului şi a ministrului Dan Şova şi nu împotriva primarului Constanţei. „ Să vrei tu, reprezentant al statului român, să-ţi înstrăinezi bunurile care practic îţi aduc venituri la bugetul de stat, un buget şi aşa sărac, cu atât mai mult cu cât e vorba şi de un obiectiv strategic naţional, în condiţiile în care starea conflictuală de la Marea Neagră a ajuns deja la aproape roşu, mi se pare o lipsă de viziune politică” a precizat preşedintele FNSP Mircea Burlacu.
Protestele vor continua până la blocarea portului
Liderul sindical l-a informat pe Radu Mazăre că „ nu vrem să negociem poziţia statului ca acţionar majoritar la portul Constanţa”. Neînduplecat, primarul Radu Mazăre a confirmat că preluarea acţiunilor este o decizie politică a guvernului având în vedere că a fost votat de 70% dintre constănţeni. El a prezentat liste cu 45.000 de semnături ale constănţenilor care sunt de acord cu trecerea portului la Consiliul Local Municipal pentru micşorarea gigacaloriei în oraş şi „alte 15.000 se semnături sunt pe drum şi dacă vreau facem şi un referendum”. Primarul Constanţei s-a arătat indignat de „înverşunarea şi încrâncenarea sindicalistului Mircea Burlacu, astea au un substrat, este aceeaşi încrâncenare pe care o avea şi Traian Băsescu atunci când vorbea de port”. Protestele începute astăzi de de sindicate şi de operatorii economici în portul Constanţa „vor continua până când guvernul va renunţa la ideea cedării portului către autoritatea locală, culminând cu blocarea acţitivităţii în toate porturile maritime”. Sindicalişti portuari pregătesc şi un protest de amploare în faţa primăriei, la care vor participa peste 4000 de lucrători.