Deputatul UDMR de Constanta, Antal Istvan, acuza Politia de „abuzuri inadmisibile”, intimidare și încălcarea dreptului la secretul votului, după ce mai mulți reprezentanți în secțiile de votare, la alegerile europarlamentare, ar fi fost chemați, în aceste zile, la audieri și întrebați, printre altele, cu cine au votat.
Indignarea deputatului UDMR Antal Istvan pleacă de la faptul că audierile au loc înainte de alegerile parlamentare, Constanța nefiind un caz izolat. „Zilele trecute, delegații UDMR în secțiile de votare la alegerile europarlamentare din 2019 au fost chemați la audieri, nu numai la Constanța, ne-au semnalat și din alte județe. Și la Bacău, de exemplu. Fiind și în alte județe, am dedus că este o acțiune organizată. Din informațiile noastre, a fost o reclamație la DNA, iar procurorii i-au pus pe polițiști să cerceteze”, a declarat, pentru EVZ, Antal Istvan Ianos.
Din punctul lui de vedere, cei audiați au fost supuşi „unor abuzuri inadmisibile” pentru un stat membru al Uniunii Europene, care şi-a asumat susţinerea unor valori democratice. “Pe lângă declaraţiile cerute, referitor la modul în care au fost delegaţi în secţii, Poliţia i-a întrebat pe aceşti oameni şi despre modul în care au votat, ceea ce înseamnă o încălcare gravă a drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, dreptul la secretul votului”, a precizat deputatul UDMR, Antal István János.
Un presupus motiv ar fi rezultatele obţinute de UDMR în judeţele în care populaţia de etnie maghiară nu este semnificativă, pentru că Antal Istvan deţine informaţii, potrivit cărora, gesturi similare au loc şi în alte judeţe, în care trăiesc foarte puţini etnici maghiari: „Am vorbit cu președintele UDMR de la Bacău, unde au fost chemați la audieri cel puțin 10 delegați. Acolo sunt localități de ceangăi, care vorbesc limba maghiară. Dar se pare că sunt mai multe județe, însă nu toți reprezentanții au semnalat situația la UDMR”.
UDMR sesizează Avocatul Poporului și străinătatea
Deputatul consideră că aceste demersuri sunt abuzive şi trebuie să înceteze. „A pune sub semnul întrebării rezultatele obţinute UDMR, este o dovadă clară de încălcare a principiilor democraţiei. Consider că voturile obţinute în aceste judeţele reprezintă voinţa alegătorilor şi nicidecum nu trebuie suspectate drept posibile fraude”, susține Antal Istvan.
El este de părere că alegerea momentului acestor cercetări, cu câteva săptămâni înainte de scrutinul din 6 decembrie, poate fi considerată drept o modalitate de intimidare a reprezentanţilor UDMR care, pe baza legislaţiei în vigoare, au dreptul să facă parte din componenţa personalului secţiilor de votare la alegerile parlamentare, iar acest fapt ar putea afecta gradul de încredere în UDMR.
„Consider că, în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 137 din anul 2000, în România, stat de drept, democratic şi social, demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane reprezintă valori supreme şi sunt garantate de lege. Aceste acţiuni ale poliţiei lezează toate aceste principii”, a subliniat deputatul Antal István János, care a precizat că, în cazul în care nu încetează aceste demersuri, va sesiza Avocatul Poporului şi alte organizaţii abilitate din ţară şi din străinătate.
IPJ Constanța a confirmat că este vorba de un dosar al DNA București, iar polițiștii ar fi fost delegați doar pentru activități de audiere a unor martori și de punere la dispoziție a listelor de reprezentați în secțiile de votare. Surse din poliție au negat vehement că s-ar fi pus întrebări referitoare la opțiunea politică. Structura centrală a DNA a transmis că va verifica cele sesizate de către parlamentarul UDMR.