Scandal pentru pozele copiilor de pe Facebook. Un judecător a dat un verdict neașteptat

60121277 - image of children's beach toys two children playing on the tropical beach

O instanță a Judecătoriei Cluj Napoca a decis că o femeie din oraș, mamă a două fete minore, încredințate spre creștere și educație acesteia, în urma unei sentințe de divorț, nu mai poate pune poze cu acestea pe rețelele de socializare fără acordul tatălui.

Scandalul a pornit după ce fostul soț a reclamat că fiicele sale apar pe Facebook și Instagram, alături de fosta soție și de iubitul actual al acesteia. Bărbatul nu a mai putut suporta ideea că prietenii de pe Facebook scriau comentarii de genul „ce familie frumoasă”, iubitul fostei soții nefiind tatăl celor două fete, și a depus o acțiune la Judecătoria Cluj prin care a solicitat ca fosta soție să fie împiedicată să mai facă asta pe viitor.

„Pârâta (femeia - n.n.) desfășoară o activitate comercială, având ca obiect producție produse de patiserie/cofetărie. Folosind platforme de socializare aceasta își promovează produsele folosind fotografii cu minorele fără să aibă un accept prealabil din partea reclamantului, prin organizare de sesiuni foto profesionale", a reclamat clujeanul, în cererea de chemare în judecată a fostei soții.

Tot în acest document se arată că percepția publicului este una distorsionată despre relațiile de familie, pe care tatăl celor două fetițe minore le are cu acestea. „Prin înscrisurile depuse la dosar se poate observa faptul că publicul percepe aceste imagini ca fiind o "familie", astfel cum se poate deduce din comentariile "sunteți o familie superbă", în contextul în care cei doi pârâți nici măcar nu formează o familie în prezent (n.n. - în poze apărând iubitul femeii și nu fostul soț”.

În cele din urmă, judecătorul a apreciat că cererea bărbatului este una întemeiată și a obligat-o pe fosta soție să nu mai posteze fotografii cu cele două fetițe, fără acordul acestuia.

„Instanța reține că ingerința este legitima și justificată, apărând dreptul de exercitare a autorității părintești al reclamantului, este justificată, întrucât are ca scop protejarea intereselor minorelor și este necesară într-o societate democratică, deoarece autoritatea părintească comună a fost instituita tocmai pentru a „educa" părinții să pună înaintea propriilor dorințe și interese ori sentimente interesul superior al minorilor.

Așadar, cererea reclamantului ca pârâții să fie obligați de a nu mai posta/distribui imagini, fotografii, video-uri cu minorele pe Facebook/Instagram sau alte site-uri de socializare, cel puțin nu fără consimțământul tatălui, până la vârsta la care minorele dobândesc capacitatea de exercițiu, este întemeiată, considerent pentru care instanta o va admite", a decis judecătorul.