Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a declarat, astăzi, că mesajul pe care l-a transmis în cadrul Adunării Parlamentare a NATO a fost „denaturat”.
„De ieri stau şi mă minunez cum se poate denatura un mesaj extrem de concludent transmis ieri de mine în cadrul AP NATO, ca răspuns la o întrebare venită din plen. Am spus ieri cu subiect şi predicat faptul că nu putem discuta despre un Schengen militar separat de agenda aderării României la spaţiul Schengen. Acelaşi lucru l-am spus şi vineri în întrevederea cu ambasadoarea Olandei. Foarte interesant cum a fost preluată declaraţia mea de câteva agenţii de presă, deşi cred că am fost cât se poate de explicit. Anume că s-a discutat în guvern despre un Schengen militar, ceea ce nu s-a întâmplat vreodată. Agenţia Naţională de Presă, care a lansat informaţia eronată, dă vina pe traducătorii de la Senat, care aşa ar fi tradus declaraţia mea. Desigur, am cerut colegilor de la comunicare de la minister să intervină şi să clarifice această preluare eronată şi impardonabilă pentru un forum de o asemenea importanță. Iar materialul este cel de mai jos, pe care eu l-am însuşit şi distribuit că atare. Însă de aici şi până la a se spune că MApN îşi pune la zid ministrul, e cale foarte lungă. Ceva mai absurd şi mai ridicol de atât nu am auzit. Să fim foarte clari: poziţia mea este limpede şi tranşantă. Nu vom discuta despre un Schengen militar în afară agendei Schengen a României. Acest subiect nu a fost vreodată tratat în Guvern. Asta am afirmat ieri şi îi invit pe cei care îşi permit să se joace cu cuvintele, să solicite înregistrarea declaraţiei mele de ieri din Plen”, a scris Fifor, pe pagina sa de Facebook.
El a adăugat că „Pornind de la toate acestea, în cursul zilei de mâine vom înainta o sesizare către Secretariatul General al Senatului României şi către Comisia pentru cultură şi media a Senatului pentru clarificarea modului în care s-a produs o astfel de eroare. Nu cred că astfel de lucruri sunt permise la acest nivel”.
"Infirmăm categoric ideea lansată în spațiul public potrivit căreia, în cadrul Guvernului României, s-a luat în discuție ideea de formare a unui spațiu Schengen militar. Facem precizarea că sintagma 'Schengen militar' se referă generic la simplificarea procedurilor și a legislației țărilor europene pentru a facilita mișcarea trupelor NATO, dintr-o țară în alta, astfel încât participarea la exerciții cu un număr mare de trupe și echipamente să se desfășoare rapid", se arată într-un comunicat MApN.