Consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a revenit cu sumele care reprezintă costurile construirii spitalelor regionale. Precizarea a fost făcută în contextul unui scandal în direct între secretatul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu și comisarul european Corina Crețu. Acesta o acuză pe Crețu că face jocurile celor de la Bruxelles.
„Corina Crețu nu mai este pro-PSD, este mai mult pro-Bruxelles. Corina Crețu nu reprezintă, în momentul de față, interesul României de a construi spitale regionale la costuri de 10 ori mai mici. Ea reprezintă interesele unor cercuri de interese de la Bruxelles”, a declarat Ștefănescu, joi seara, la Antena3.
În legătură cu sumele vehiculate, confirmate și infirmate continuu de cele două părți (una vrea bani din fonduri europene, iar cealaltă parteneriat public privat), Vâlcov a postat pe pagina de Facebook un text și un tabel. „530 milioane euro este costul total al spitalului din Iasi, conform studiului BEI. 50 milioane euro din aceasta suma sunt puse la dispozitie de catre CE. Restul, de 480 milioane euro sunt costuri care revin statului roman. Cu aceeasi suma, de 480 milioane euro, Turcia a construit 3 spitale in PPP. Acum se intelege, cum e cu banii gratis? (Sursa foto: studiul BEI)”, a scris consilierul premierului.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a intrat în direct la Antena3, la „Punctul de întâlnire” și a confirmat că, pe lângă studiile de fezabilitate, care costă, într-adevăr, 1,8 milioane de euro, există și alte costuri legate de design și alte aspecte tehnice care țin de funcționalitatea proiectului. Potrivit acesteia, sunt necesari 130 de milioane de euro pentru toate cele trei spitale. „Aceste sume au fost cerute de consultanții Băncii Europene de Investiții, care fac studiile de fezabilitate pentru aceste spitale. Nu sunt sume avansate de experți ai României sau ai Ministerului Sănătății", a afirmat Sorina Pintea.
Comisarul Corina Crețu a confirmat, pe Facebook, că potrivit informațiilor primite de la Banca Europeană de Investiții (BEI) care finanțează studiul de fezabilitate pentru cele 3 spitale regionale, valoarea acestui studiu este de 1,8 milioane de euro.
„Reamintesc faptul că în timpul procesului de pregătire a perioadei de finanțare 2014-2020, Ministerul Dezvoltării Regionale a propus Comisiei Europene finanțarea construcției a trei spitale regionale în cadrul Programului Operațional Regional. În acest sens, România a propus atunci utilizarea a 300 de milioane de euro : 150 milioane euro finanțare UE, 150 milioane fonduri naționale”, a precizat comisarul european.
Crețu a precizat că, în urmă cu o săptămână, în urma discuției avute cu premierul Viorica Dăncilă au stabilit că „dacă România dorește să aloce o sumă mai mare din fonduri europene pentru aceste spitale, autoritățile române trebuie să înainteze Comisiei Europene o solicitare în acest sens, în regim de urgență.” „Comisarul ia în calcul și varianta că România renunță la acești bani. În cazul în care autoritățile naționale nu doresc să utilizeze fonduri UE pentru spitale, Programul Operaţional trebuie să fie din nou modificat, iar cele 150 de milioane de euro alocate în scopuri diferite. Și în acest caz, este nevoie de o solicitare din partea autorităților naționale”, a precizat Corina Crețu.