Scandal la Opera din Viena. Balerine chinuite și agresate sexual

Scandal la Opera din Viena. Balerine chinuite și agresate sexual

Dansatori de 10 ani sunt încurajați să fumeze pentru a rămâne slabi

Prestigioasa Academie de balet a Operei de Stat din Viena se află în centrul unui scandal după ce un raport comandat de guvernul austriac acuză academia de maltratare fizică și phisică a copiilor și adolescenților.

Ancheta a fost deschisă la începutul acestui an ca urmare a unor informații despre aceste rele tratamente.

Scandalul a pornit după ce săptămânalul Falter a publicat un articol, în aprilie, sub titlul „We Were Broken”, în care se relata despre faptul că elevii și elevele erau maltratați mental și fizic cu „metode din secolul 19”, informează Euronews.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tinerii dansatori au fost bătuți, zgâriați până când au sângerat, trași de păr și supuși unor comentarii umilitoare despre corpul lor.

Potrivit Falter, unii au dezvoltat forme de bulimie dar și de anorexie.

Publicația austriacă a denunțat „metode de instruire demne de pedagogia țaristă” importate în special de un profesor rus - demis în ianuarie - și făcute în detrimentul educației și sănătății elevilor.

Jurnaliștii austrieci au publicat și o fotografie cu picioarele însângerate ale unei tinere balerine, pentru a ilustra ritmul infernal impus copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani.

Un alt profesor, acuzat de un elev de agresiune sexuală, a fost suspendat din funcție.

„Copiii și adolescenții nu sunt suficient protejați de efectele negative” care rezultă din practica intensivă a dansului clasic, este una din concluziile comisiei guvernamentale de anchetă.

Comisia a subliniat că starea de sănătate fizică și psihică a tinerilor dansatori este pusă „în pericol” prin practici necorespunzătoare, cum ar fi, de exemplu, încurajarea tinerilor cu vârste între 10 și 18 ani să fumeze ca să rămână supli.

Opera, fondată în 1771, a respins concluziile comisiei de anchetă afirmând că și-a a redus numărul de spectacole, a introdus un curs despre nutriție și imagine corporală și a angajat psihologi. Și că a pus în aplicare un cod de bună conduită pentru membrii conducerii.

Dar comisia a estimat că aceste schimbări „dau senzația de a fi mai puțin motivate de bunăstarea copiilor decât de dorința de a demonstra opiniei publice că se face ceva”.

Guvernul austriac, care finanțează Staatsoper (numele Operei de Stat din Viena), a declarat că dorește să studieze „cât mai curând posibil și fără compromis” posibilitățile de reformă.

Întrebat într-o conferință de presă cu privire la responsabilitatea directorului Operei de Stat, francezul Dominique Meyer, raportoarea Susanne Reindl-Krauskopf a considerat că acesta din urmă nu și-a "luat suficient în serios" funcția de control și supraveghere.

Academia de balet din Viena, una dintre cele mai cunoscute din Europa, se mândrește cu faptul că își vede absolvenții dansând în cele mai mari corpuri de balet din lume, cum ar fi Royal Ballet, Kirov sau The American Ballet Theatre.

Foto: Sharon Booth/Twitter