Consiliul Național al Audiovizualului a decis în ședința de ieri să interzică difuzarea pe TV a spotului “USL trăiește!” pentru faptul că nu respectă principiul informării corecte. Deși nu mai este decât o zi de campanie, iar în solicitarea sa Narcisa Iorga a propus ca decizia Consiliului să fie aplicată începând de ieri, trei membri CNA, Narcisa Iorga, Florin Gabrea și Valentin Jucan, atrag atenția că decizia nu a fost pusă în aplicare.

Scrisoare deschisă către președintele CNA
Doamnă Laura Georgescu,

De ce nu ați transmis decizia de intrare de îndată în legalitate a celor două spoturi electorale ce conțin sintagma ”USL trăiește”?

Decizia a fost adoptată ieri de către CNA, cu precizarea că trebuie transmisă în aceeași zi cu adoptarea ei. Adică ieri, 22 mai. De ce nu puneți în aplicare această decizie? Așteptați să se încheie campania electorală?

Să nu ne spuneți că nu a fost posibil. Vă vom da exemplul deciziei CNA de intrare de îndată în legalitate a spotului comercial în care artiștii Smiley și Pavel Bartoș figurau pe acoperișul unui tren aflat în mișcare. În ședința publică de ieri, a fost dat exact acest exemplu și am votat ca în cazul spoturilor ce conțin sintagma ”USL trăiește” să se aplice același regim. Intrarea de îndată în legalitate presupune și transmiterea urgentă a deciziei CNA către posturile de televiziune. În cazul spotului comercial cu cei doi artiști, ați semnat imediat textul deciziei de intrare în legalitate și ați transmis decizia către posturile de televiziune chiar în timpul desfășurării ședinței CNA din 29 aprilie. Ați demonstrat puterea CNA de a pune imediat în aplicare o decizie, atunci când vreți. De ce aplicați dublu standard? Are vreo legătură cu faptul că spoturile electorale conțin sintagma ”USL trăiește”?

Doamnă Laura Georgescu, conform Legii audiovizualului, CNA este garantul interesului public, și nu al altor interese. Aveți obligația să puneți în aplicare deciziile adoptate de CNA, chiar dacă dumneavoastră votați împotriva lor sau vă sustregeți votului unor astfel de decizii. Faptul că dumneavoastră, doamna Monica Gubernat alături de domnii Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea considerați că ”USL trăiește” nu vă îndrituiește sub nicio formă să împiedicați ducerea la îndeplinire a unei decizii adoptate, conform legii, de către Consiliul Național al Audiovizualului.  Votul celor patru de mai sus nu se regăsește printre cele care au impus intrarea în legalitate a spoturilor ce conțin expresia ”USL trăiește”, dar CNA, în majoritatea sa, a decis iar dumneavoastră, în calitatea de președinte al Consiliului trebuie să vă asigurați că decizia CNA este pusă în aplicare. De ce n-ați făcut-o?

Doamnă Laura Georgescu, aveți o obligație impusă de legea audiovizualului: să serviți interesul public. Vă avertizăm că neîndeplinirea obligațiilor pe care le aveți, în termeni penali, se numește abuz în serviciu contra intereselor publice. Vă solicităm, deci, să puneți imediat în aplicare decizia CNA de intrare de îndată în legalitate a spoturilor electorale ce conțin expresia ”USL trăiește”. Ați întârziat deja în mod nepermis o zi. Sâmbătă, la ora 7, se încheie campania electorală.

Narcisa IORGA
Florin GABREA
Valentin Alexandru JUCAN

23 mai 2014

Te-ar putea interesa și: