Scandal în Justiție. Judecătorii cer revocarea din funcție a președintelui Curții de Apel Constanța. Ce spune Marius Epure

Adunarea Generală a judecătorilor Curții de Apel Constanța a hotărât declanșarea procedurii de revocare din funcție de președinte al Curții de Apel Constanța a magistratului Marius Cristian Epure, decizia fiind înaintată, spre aprobare, Consiliului Superior al Magistraturii. Cel vizat consideră că cererea de revocare este ilegală și va cere CSM să îi apere onoarea.

Judecătorii Curții de Apel au decis, în adunarea generală, să solicite “revocarea din funcția de președinte a Curții de Apel Constanța a domnului judecător Marius Cristian Epure, prin înaintarea acestei propuneri Secției de judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (21 voturi pentru, 8 abțineri și 1 vot împotrivă)”. Au mai solicitat ;i suspendarea acestuia din funcție până la finalizarea procedurii de revocare din funcție (18 voturi pentru; 2 abțineri și 10 voturi împotrivă). Ședința a avut loc, ieri după amiază,  însă a devenit publică, astăzi, după comunicarea  ei către Curtea de Apel Constanța. Judecătorii precizează în acest comunicatr că “revocarea din funcția de conducere a judecătorilor se dispune de Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru judecători, din oficiu sau la propunerea adunării generale ori a președintelui instanței, în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul și comunicarea, asumarea responsabilității și aptitudinile manageriale.”

 

În susținerea propunerilor adresate Secției de judecători din cadrul CSM, Adunarea Generală a judecătorilor Curții de Apel Constanța, cu majoritate de voturi, activitatea judecătorului Marius Epure în fruntea instanței se circumscrie “atitudinilor nedemne, de natură a afecta prestigiul instanței și a judecătorilor acesteia, lipsei de considerație pentru opinia judecătorilor din cadrul instanței, concretizată în comunicarea deficitară și lipsa dialogului cu judecătorii, adoptării de măsuri manageriale defectuoase și discreționare, interpretării discreționare și imprevizibile a unor dispoziții legale și regulamentare, asumării unilaterale a calității de reprezentant al instanței și împiedicării derulării unor proceduri legale, printre care și aceea de revocare a unui membru ales în cadrul CSM, prin înregistrarea cu întârziere a unei corespondențe înaintate de Curtea de Apel Brașov, prin comunicarea cu întârziere a informațiilor legate de circuitul intern și prin refuzul constant de comunicare a unor informații de interes public, cum sunt cele referitoare la conținutul corespondenței înaintate”.

 

Președinte Curții de Apel Constanța, Marius Epure, susține că cererea de revocare a sa din funcție a fost decisă într-o ședință ilegală, motivele invocate ce judecători fiind nereale. Judecătorul Marius Epure a transmis  pentru EVZ, prin Biroul de presă, că nu a fost prezent la adunare însă, înainte de ședință, și-a trimis obiecțiile, explicând judecătorilor că acestea reprezintă o plângere prealabilă atât impotriva convocării cât și a “hotărârii adoptate în mod nestatutar”. Președintele Curții de Apel Constanța, Marius Epure, mai anunță că, în mod separat, “înțeleg să îmi exercit dreptul de a cere Consiliului Superior al Magistraturii să îmi apere reputația profesională și independența în exercitarea funcției de conducere a instanței.”